Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 25% ζητάει ο Δήμος Μυκόνου

Newsroom
27/05/2020 15:28
 
 
 

 

Τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, μετά από σχετική εισήγηση διαπαραταξιακής επιτροπής που συνέστησε ο Δήμαρχος κ. Κουκάς με συντονιστή τον Δημοτικό Σύμβουλο Μιλτιάδη Ατζαμόγλου.

Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε η μείωση κατά 25% της τιμής της αντικειμενικής αξίας έκαστης ζώνης και ο επιμερισμός του προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με τη χρήση του οικήματος (μείωση 25% για τα εμπορικά καταστήματα, 50% για τις κατοικίες και για τον πρώτο όροφο, καθώς και 80% για τις αποθήκες και τα οικόπεδα).

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν στους οικισμούς του νησιού και συγκεκριμένα τη Χώρα, την Άνω Μερά, τον Πλατύ Γιαλό, τον Ορνό, τον Αγ. Ιωάννη και τον Αγ. Στέφανο.

Επισημαίνεται ότι, με βάση την τιμή ζώνης, υπολογίζετααι πλήθος φόρων, όπως τα τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα, οι ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), οι φόροι-τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αίτια, οι φόροι κατά τη μεταβίβαση από χαριστική αιτία (κληρονομιά-γονική παροχή-δωρεά), το Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα και οι εισφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες στο νησί είναι οι πιο υψηλές στο Νότιο Αιγαίο για πολλά χρόνια και ότι οι οικισμοί της Μυκόνου τον χειμώνα είναι έρημοι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η διεθνής πανδημία θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση του τουριστικών εσόδων, θα έχει προφανείς επιπτώσεις και στις μισθώσεις των ακινήτων.

Σε σχετική του δήλωση, ο Δήμαρχος κ. Κουκάς, τόνισε:

«Ζητούμε να υπάρχει δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομικών, που να στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της σημερινής συγκυρίας, πέρα και πάνω από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε με εξαιρετικά παραγωγικό τρόπο για πρώτη φορά μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία συνεργάστηκε με εκπροσώπους σχετικών φορέων του νησιού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημοτικό Σύμβουλο Μιλτιάδη Ατζαμόγλου για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, όσον αφορά στο συντονισμό και τη συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και εκπροσώπους φορέων ώστε να συνταχθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την πραγματική εξέλιξη των αντικειμενικών αξιών στη Μύκονο.

Επίσης τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεργασία τους, καθώς και τους λογιστές και τους εκτιμητές και ιδίως τον κ. Πανταρώτα για τη συμβολή του στη συγκέντρωση και επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων. Όλοι μαζί, ενωμένοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διεκδικούμε το καλύτερο για το νησί μας».

(Visited 37 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.