Μηχανικοί Κυκλάδων: Προς αδιέξοδο οι αδειοδοτήσεις – επενδύσεις με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Newsroom
30/11/2020 01:34
 
 
 

 

Για «πισωγύρισμα 35 ετών» κάνουν λόγο οι Μηχανικοί των Κυκλάδων για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρουν σε έγγραφό τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς διατάξεις του νέου νομοσχεδίου κρίνονται μη αποδεκτές και ζητούν να αφαιρεθούν στο σύνολό τους.

Όπως αναλυτικότερα αναφέρουν, «μετά από επισκόπηση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» οι Μηχανικοί των Κυκλάδων θεωρούμε ότι οι εμβόλιμες προσθήκες στο άρθρο 32 και στο άρθρο 46 του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, που τροποποιούν το σκέλος των γνωμοδοτήσεων των συλλογικών οργάνων επί των αρχιτεκτονικών μελετών αποτελούν πισωγύρισμα 35 ετών».

Όπως αναλύουν και τεκμηριώνουν στο έγγραφο τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς (βλ. παρακάτω), οι διατάξεις αυτές κρίνονται ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ και ζητούν να αφαιρεθούν στο ΣΥΝΟΛΟ τους.

Όπως σημειώνουν οι Μηχανικοί των Κυκλάδων «οι μεταγενέστερες εμβόλιμες προσθήκες, σε σχέση με το από Αυγ. 2020 κείμενο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, δημιουργούν μια επικίνδυνη ΑΣΑΦΕΙΑ που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες / επενδυτές καθώς θα πολλαπλασιάσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Αυτό που προτείνουν ως άμεση λύση, είναι να γίνει τροποποίηση του άρθρου 8 του Ν.4495/17 ώστε να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής / πολεοδομικής ταυτότητας των κτιρίων, των κατασκευών και των οικιστικών συνόλων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση πράξεις χαρακτηρισμού, τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Με αυτές τις απλούστατες τροποποιήσεις, λύνεται το γραφειοκρατικό «έμφραγμα» με γνωμοδοτικό όργανο μιας στάσης, το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής» υπογραμμίζουν.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς

Για όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

(Visited 715 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*