Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Newsroom
06/06/2021 01:45
 
 
 

«Αφορμή για ανασχεδιασμό της δράσης μας στις Κυκλάδες για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον!» θεωρεί την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τα νησιά δεν πρέπει να μεταμορφωθούν «σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μπαταρίες αποθήκευσης», αλλά αντίθετα να υιοθετήσουν «ένα νέο πρότυπο ήπιας πράσινης συν-ανάπτυξης, συνδυάζοντας την τοπική περιβαλλοντική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα με τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα».

Για τον λόγο αυτό, η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί τους πολίτες σε συνδιαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας προκειμένου – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – να αποτραπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και η καταλήστευση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για μια προοδευτική επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων έχει ως εξής:

Η παγκόσμια κλιματική κρίση είναι παρούσα στις Κυκλάδες, με την καταστροφή των οικοσυστημάτων, την ξηρασία, την ερημοποίηση, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τη διάβρωση των εδαφών, με τη μόλυνση και τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, την υπεραλίευση και την εισβολή ξενικών θαλασσίων ειδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να απορρυθμίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπέρ μεγάλων συμφερόντων. Μετά τη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης των περιοχών NATURA των Κυκλάδων, επιτρέπει αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές. Συνεχίζει να δίνει κίνητρα για την ολοκλήρωση των αιολικών πάρκων και την επέκταση μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Ξεπουλά τα δημόσια αγαθά του νερού και των υποδομών ενέργειας.

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τους Κυκλαδίτες στα μονοπάτια των αγώνων κατά της εγκατάστασης των μεγάλων αιολικών πάρκων. Η νίκη με την αποτροπή της καταστροφής των ακατοίκητων νησίδων και της απόσυρσης μερικών πάρκων, δίνει ελπίδες στον αγώνα για να σωθούν τα μοναδικά οικοσυστήματα στη Γυάρο και στα βουνά των νησιών μας.

Οι Κυκλάδες μπορούν να επιζήσουν μόνο μέσα σε έναν υγιή πλανήτη. Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και για τις Κυκλάδες. Πρέπει να δοθεί η μάχη, ώστε να μην καθορίσουν οι αγορές τους όρους μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, μεταμορφώνοντας τα νησιά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μπαταρίες αποθήκευσης, καταστρέφοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ήπιας πράσινης συν-ανάπτυξης των νησιών, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, συνδυάζοντας την τοπική περιβαλλοντική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα με τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα.

Με βάση το πλαίσιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, σας καλούμε να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταλήστευση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να θέσουμε τις βάσεις για μια προοδευτική επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.