Έγκριση επιχορήγησης για το φράγμα στα Κατάπολα Αμοργού

Newsroom
12/10/2022 16:29
 
 
 

 

Την έγκριση επιχορήγησης, ύψους 100.000€, για τη μελέτη στεγανοποίησης του υφιστάμενου φράγματος στη θέση «Αντριάδενες» Καταπόλων Αμοργού, ανακοίνωσε ο Δήμος Αμοργού.

Η έγκριση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022 της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Φράγμα των Καταπόλων κατασκευάστηκε το 2000 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, ως φράγμα ανάσχεσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των Καταπόλων. Η λεκάνη του φράγματος έχει χωρητικότητα περίπου 120.000 μ³ και τροφοδοτείται από τρία παρακείμενα ρέματα. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως στεγανό, με αποτέλεσμα το νερό που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μην διατηρείται μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να γίνει τότε ο ελεγχόμενος εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Ένα μέρος από το νερό της λεκάνης πηγαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα και τον εμπλουτίζει (αλλά μόνο κατά την χειμερινή περίοδο), ένα μέρος εξατμίζεται κι ένα μέρος καταλήγει στην θάλασσα.

Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε σκόπιμη η στεγανοποίηση του φράγματος για την ελαχιστοποίηση των διαρροών του, ώστε να υπάρχει νερό το καλοκαίρι και να γίνεται τότε ελεγχόμενη διάθεση και εμπλουτισμός.

Με τη μελέτη στεγανοποίησης και βελτίωσης της λειτουργίας του φράγματος στα Κατάπολα, εκτός απ’ την πολύ μεγάλη εξοικονόμηση νερού, επιτυγχάνεται και ο αρχικός στόχος του έργου, δηλαδή ο ελεγχόμενος εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η ύπαρξη διαθέσιμων υδατικών πόρων κατά την θερινή περίοδο, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα με τα λοιπά συνοδά έργα που θα γίνουν (δηλαδή το δίκτυο διάθεσης προς κατανάλωση και εμπλουτισμό του νερού που εξοικονομείται, το χαλικοδιϋληστήριο που θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού, τη βελτίωση των λοιπών υδραυλικών και κτιριακών υποδομών – βάνες, στηθαίο περίφραξης κλπ.), η συνολική λειτουργία του φράγματος γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Στη μελέτη στεγανοποίησης θα περιλαμβάνονται:

*ο εντοπισμός των διαρροών τόσο στη βάση, όσο και στον εμπρόσθιο τοίχο του φράγματος,

*η στεγανοποίηση των αρμών με τοποθέτηση κατάλληλων ρητινών στον τοίχο του φράγματος,

*οι ενέσεις μπετονίτη στη βάση του φράγματος για την αντιμετώπιση των διαρροών.

Παραδοτέο θα είναι η πλήρης μελέτη στεγάνωσης και βελτίωσης του υφιστάμενου φράγματος,  καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε σχετικά: «Ακόμη ένα ευχάριστο νέο για την Αμοργό μας, αποτέλεσμα της καθημερινής μας προσπάθειας να διεκδικούμε την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου προς όφελος των κατοίκων του νησιού μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά και σε αυτό μας το αίτημα καθώς και τους βουλευτές Κυκλάδων που στέκονται συμπαραστάτες στο αγώνα μας για μια καλύτερη Αμοργό».

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*