Αμοργός: Η έκθεση «Ο Φουτάς, μια εικαστική συνομιλία με το αμοργιανό μαντήλι» ταξιδεύει στην Αθήνα

Newsroom
23/11/2023 02:31
 
 
 

 

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι η έκθεση «Ο Φουτάς, μια εικαστική συνομιλία με το αμοργιανό μαντήλι», που παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού, μετακομίζει στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 17, Πλάκα), από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου (ώρες Λειτουργίας 12:00-20:00).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 19:00-22:00.
Το Σάββατο 25/11 και το Σάββατο 2/12, 11:00-14:00, θα πραγματοποιηθούν δύο αυτοτελή εργαστήρια παραδοσιακής αμοργιανής κεντητικής με την Ειρήνη Βεκρή.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες , για κράτηση θέσης επικοινωνήστε στο 6976712159.

Την Κυριακή 3/12 η έκθεση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση από την επιμελήτρια Ίρις Κρητικού στις 18:00, και θα ακολουθήσει αμοργιανό κέρασμα.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού και τη ΔΗ.Κ.Ε.Α, με την στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφετηρία τις πολυσχιδείς όψεις, την επίπονη εργασία κεντητικής με αντικείμενο μια παράδοση του νησιού που συνεχίζεται ως σήμερα και με πεδίο συνομιλίας τη φόρμα και την ύλη, τα μοτίβα και τους συμβολισμούς του παραδοσιακού αμοργιανού μαντηλιού, του φουτά, σχεδιάστηκε ένας εικαστικός διάλογος μεταξύ παλαιότερης και νεότερης δημιουργίας, με πηγή έμπνευσης το γυναικείο μαντήλι της παραδοσιακής ενδυμασίας της Αμοργού.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού: «Η ζωτική σύνδεση του φουτά με την παραδοσιακή αμοργιανή γυναικεία ενδυμασία και την κεντητική παράδοση, με το Αμοργιανό σπίτι και τη γυναικεία υπόσταση αιωρούμενη μεταξύ θεατού και αθέατου, επιτρεπτού και απαγορευμένου, η κατανόηση της επίπονης χειρονακτικής διαδικασίας και η αποτίμηση της ενδοχώρας του μοναχικού γυναικείου χρόνου, η διάσωση ενός πρωτογενούς αλφαβηταρίου συμβόλων και η αποτύπωση της διαχρονίας που διαπνέει τον διάκοσμο και τη χρήση, αποτελούν τους κύριους άξονες αναφοράς και έμπνευσης των συμμετεχόντων εικαστικών από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από την Αμοργό, που εργαζόμενοι με διαφορετικά μέσα (κεντητική, ύφανση, ζωγραφική, γλυπτική, decoupage, μεταλλοτεχνία, design, ψηφιακά μέσα, εγκατάσταση κ.ά.), σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές, χειροποίητη διαδικασία και πληθώρα υλικών, δημιουργούν πρωτότυπα έργα ιστορικής και ενδυματολογικής αναφοράς με εξέχουσες διαφορετικότητες».

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε: «Η μνήμη, η τέχνη, η πολιτιστική κληρονομιά. Όλα μαζί είναι το κέντημα που στολίζει το ύφασμα της ιστορικής μας αναφοράς. Η παράδοση μας ταξιδεύει από την Αμοργό στην Αθήνα καθώς η ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας και προβολής της λαϊκής μας παράδοσης είναι επιτακτική»

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ειρήνη Βεκρή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Χάρις Γαύρου, Μαρία Γέρουλα, Ειρήνη Γκόνου, Κρίστι Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ζαΐμη, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Τίνα Καραγεώργη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Σοφία Λαμπροπούλου, Λούλα Λεβέντη, Βαρβάρα Μαλτέζου, Μηνάς Μαυρικάκης, Ποθητή Μεντρινού, Άγαθα Μίγγου, Φραντζέσκα Μπούτση, Αλέκα Μυρίλλα Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Κλάρα Πουλαντζά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ελένη Σιούστη, Νίκος Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Εύη Φωστιέρη, Νίκος Χιωτίνης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*