Η Αμοργός γιόρτασε την προστάτιδα της Παναγία Χοζοβιώτισσα

Newsroom
26/11/2023 15:40
 
 
 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στο σπηλαιώδες Καθολικό της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της Αμοργού, τα γύρω νησιά, αλλά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, κατέκλυσε το Μοναστήρι, ώστε να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού, μοιράστηκαν στους πιστούς και στους επισκέπτες του μοναστηριού, φάβα, παραδοσιακά γλυκά και άρτος, ενώ μετά τη Θεία Λειτουργία ο παραδοσιακός μπακαλιάρος.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου. Ακολούθως, τελέσθηκε Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία, κατά τη οποία πλήθος πιστών συνέρρεε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας για να προσκυνήσει την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Τρίτη 21 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αρχιμ. Φιλάρετο Θηραίο, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος Αρχιμ. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιο Αρβανίτη, τον Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, προϊστάμενο της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κωνσταντίνο Συρίγο, του Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Ευάγγέλο Σίμο, του Ιερολ. Ιεροδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος π. Δαμιανό και των κληρικών της Αμοργού Αμοργού.

Με την παρουσία τους στην Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης τίμησαν την εορτή της Παναγίας, ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Αικατερίνη Μονογιού, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Μάινας, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Ειρήνη Τσαβαλά, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας,

Οι πιστοί από όλο τον κόσμο είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τη Θεία Λειτουργία μέσα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό στην Εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε: «Με κατάνυξη, ευλάβεια και την λαμπρότητα που αρμόζει εορτάσαμε το στήριγμα των απανταχού Αμοργίνων. Την προστάτιδα της Αμοργού και των Ενόπλων μας Δυνάμεων, την Παναγία Χοζοβιώτισσα. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου αλλά και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Εύχομαι σε όλους η Παναγία Βοηθός».

(Πηγή: dimos.amorgos.gr)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*