Διαδικτυακή ημερίδα για τον τουρισμό από την Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού

Newsroom
28/02/2024 14:19
 
 
 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η πανελλαδική Διαδικτυακή Ημερίδα Τουρισμού Αιγαίου, που διοργάνωσε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά-Καλοκαίρι 2024».

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ελένη Ράπτη, οι Βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ κ.κ. Γιάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας, καθώς και ο Γ.Γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ενώ στην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής ημερίδας η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού κα Ιωάννα Σανή, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συνεχής ενημέρωση σε θέματα επαγγελματιών τουρισμού όπως και η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους.

Ιδιαίτερη αναφορά για τον τουρισμό στις Κυκλάδες και τα προβλήματα των μικρών νησιών έκαναν σε σύντομη παρέμβασή τους ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου της Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Παγώνης. Επιπλέον, χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες της νεοσύστατης Ένωσης της Αμοργού, τονίζοντας ότι κάθε νησί έχει τη δική του ταυτότητα, η οποία πρέπει να προβάλλεται και να αναδεικνύεται ως πόλος έλξης για τον τουρισμό.

Στις διεργασίες της ημερίδας εξαιρετικοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα νέων μορφών τουρισμού, σύγχρονους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών και προβολής του τουριστικού προϊόντος του κάθε τόπου, αλλά και στις ιδιαιτερότητες των νησιών με τις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά.

Στην εισήγηση του ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με θέμα «Αγροψυχαγωγία και τροφοπολιτισμός, η άλλη όψη του τουρισμού των Κυκλάδων», τόνισε τη στροφή των επισκεπτών σε νέα είδη τουρισμού, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό και παρουσίασε τις μορφές αυτού, αλλά και στοιχεία της μεγάλη ζήτησης των τουριστών. Κλείνοντας την εισήγηση του, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Κυκλάδων ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στη συνέχεια, η κα Τέσσα Δουλκέρη, καθηγήτρια Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στον Τουρισμό από το χθες στο σήμερα και τις ιδιαιτερότητες των δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Επίσης, μίλησε για τον συνεδριακό τουρισμό, την ειδική εκπαίδευση σε θέματα τουρισμού και έδωσε παραδείγματα για τη σωστή προβολή και επικοινωνία για την αποδοτική προσέλκυση επισκεπτών. Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι το αύριο του τουρισμού είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού τόσο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και για τη διεύρυνση του προφίλ των επισκεπτών.

Ο κ. Δημήτρης Φωτόπουλος, Διευθυντής Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, εισηγήθηκε το θέμα «Χρώματα και αισθήσεις από την ιστορία των τόπων», τονίζοντας ότι ο επισκέπτης επιθυμεί να ενημερώνεται για την ιστορία του κάθε τόπου που επισκέπτεται και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ευχάριστο και όχι σαν διαδικασία διεκπεραίωσης. Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τα μνημεία καθαρά και να υπάρχουν υποδομές για να στηρίξουν τον ιστορικό τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και του Academy of Gastronomy κ. Στέλιος Δίγκας με θέμα «Γαστροτουρισμός, η γόνιμη ανάπτυξη στα νησιά της άγονης γραμμής» έκλεισε τις εισηγήσεις με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, βασισμένο στην επιθυμία των τουριστών για ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις που τα νησιά προσφέρουν άφθονα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι κυριότερες εντυπώσεις που αποκομίζουν οι τουρίστες από τις διακοπές τους, προέρχονται από την γαστρονομική τους εμπειρία σε κάθε τόπο, αναζητώντας γεύσεις, χρώματα και αρώματα που ενώνουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Στον απολογισμό των όσων ακούστηκαν στην ημερίδα (την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Βάλια Αμπατζή), οι συμμετέχοντες με παρεμβάσεις τους τα χαρακτηρίστηκαν χρήσιμα και εφικτά, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*