Δήμαρχος Αμοργού: Απαντά σε «ανακριβή στοιχεία για τη διαχείριση του νερού»

Newsroom
28/08/2024 00:16
 
 
 

 

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραϊσκος, απάντησε σε δημοσίευμα του ιστότοπου “Βιώσιμες Κυκλάδες” σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο νησί, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν είναι ελλιπείς και ανακριβείς.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση των υποδομών υδροδότησης, όπως η εγκατάσταση αφαλατώσεων και η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, ενώ ανέφερε ότι η Αμοργός δεν αντιμετώπισε προβλήματα υδροδότησης κατά την τουριστική περίοδο του 2024. Τόνισε επίσης τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και κάλεσε τους συντάκτες του δημοσιεύματος να αναφέρουν τα γεγονότα με αντικειμενικότητα.

Η απάντηση του κ. Λευτέρη Καραΐσκου

«ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ»

Το πρόσφατο δημοσίευμα στον διαδικτυακό χώρο Βιώσιμες Κυκλάδες (https://www.sustainablecyclades.gr/), αναφορικά με το Νερό στην Αμοργό υπηρετεί τον στόχο της ανάδειξης των κινδύνων που ο συνδυασμός «υπερτουρισμού» και κλιματικής κρίσης μπορούν να δημιουργήσουν.

Το κάνει αυτό παρουσιάζοντας ελλιπή και αρκετές φορές ανακριβή δεδομένα για την Αμοργό, με τα οποία δεν θα ασχοληθούμε εδώ, δεδομένου ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας έχει ήδη ζητήσει την διόρθωση των στοιχείων, αλλά κυρίως παρουσιάζοντας μία εικόνα χαοτική τόσο στο θέμα της διαχείρισης, όσο και στην προοπτική και τον σχεδιασμό που είτε υλοποιείται είτε ωριμάζει αυτήν την στιγμή.

Σε αυτά θα επικεντρωθούμε σεβόμενοι το έργο που επιτελούμε και την πρόσφατη τιμητική απόφαση του Αμοργιανού λαού να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην Δημοτική Αρχή με την ψήφο του αλλά και όλους τους κρατικούς και μη φορείς που μας στηρίζουν θα παρουσιάσουμε την πραγματική εικόνα για το δύσκολο για κάθε διοίκηση ενός νησιωτικού δήμου ζήτημα διαχείρισης του νερού. Επιπλέον θα παρουσιαστούν τα έργα και ο σχεδιασμός.

Ίσως η συντάκτρια του δημοσιεύματος στις Βιώσιμες Κυκλάδες, να μη γνώριζε ότι η Αμοργός το 2024 ήταν ένα από τα λίγα νησιά που δεν διέκοψε σε κανένα χωριό της την υδροδότηση εν μέσω τουριστικής περιόδου, ούτε περιόρισε την υδροδότηση σε λίγες ώρες την ημέρα. Τώρα το έμαθε και θα την βοηθήσει ώστε να μην ξαναγράψει ανακριβείς υπερβολές περί «εγκλημάτων» που συντελούνται στην Αμοργό.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε σε επίπεδο παραγωγής να εγκαταστήσουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα αφαλατώσεις δυναμικότητας ημερήσιας παραγωγής 1550μ3 (μέχρι τότε είχαμε σε παραγωγή 450μ3), να αντικαταστήσουμε το σύνολο των γεωτρήσεων στο νησί μας και να διανοίξουμε δύο νέες παραγωγικές γεωτρήσεις στην Κολοφάνα.

Παράλληλα εγκαταστήσαμε νέο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Αιγιάλης (Όρμος, Ποταμός, Θολάρια, Λαγκάδα) και της Αρκεσίνης, αντικαταστήσαμε μέρος του μπλοκαρισμένου από τα άλατα και την λάσπη των γεωτρήσεων δίκτυο της Χώρας και αποκαταστήσαμε την υδροδότηση όλου του χωριού, κατασκευάσαμε μία νέα δεξαμενή στην Κολοφάνα, εγκαταστήσαμε συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου πλήρωσης δεξαμενών σε διάφορα διαμερίσματα.

Αυτή την στιγμή κατασκευάζεται μία δεξαμενή στην Αρκεσίνη και μία στον Άγιο Παύλο, το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής αυτής και δημοπρατείται η αντικατάσταση του Δικτύου ύδρευσης των Καταπόλων σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήσαμε το 2020-2021 και ωριμάσαμε το 2022 και με την χρηματοδότηση που λάβαμε από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Ένα τεράστιας σημασίας έργο καθώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές του απαρχαιωμένου δικτύου αλλά και θα αποκατασταθεί η μειωμένη πίεση τους θερινούς μήνες στα ψηλότερα σημεία του οικισμού και στα περισσότερα απομακρυσμένα.

Πέρα από την ψηφιακή αποτύπωση που κάναμε το 2022 στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, έχουμε σε εξέλιξη τα έργα της Τηλεμετρίας και των Ψηφιακών Υδρομέτρων (χρηματοδότηση ΥΜΕΠΕΡΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) τα οποία και θα συμβάλλουν και στον άμεσο έλεγχο των διαρροών και της ποιότητας του ύδατος αλλά και στην ταχεία έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης.

Το σύνολο των δεξαμενών που έχρηζαν καθαρισμού έχουν καθαριστεί ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκτεταμένες συντηρήσεις σε αντλιοστάσια και εξωτερικά δίκτυα σε όλο το νησί.
Αναφορικά με τα προβλήματα που γεννά η λειψυδρία στον αγροτικό τομέα έχουμε σε εξέλιξη την μελέτη στεγανοποίησης του φράγματος των Καταπόλων (χρηματοδοτούμενη από την Γενική Γραμματία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), την μελέτη κατασκευής υδατοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου Αρκεσίνης και Βρούτση (χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) την μελέτη αποκατάστασης αγροτικών υδατοδεξαμενών στο σύνολο του νησιού.

Σε άμεσο χρόνο προγραμματίζονται η αναβάθμιση των αφαλατώσεων των Καταπόλων και της Αιγιάλης για την επαύξηση της παραγωγής και η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης 300μ3 στην Αρκεσίνη καθώς και η υδροδότηση της Καλοταρίτισσας και του Κάτω Κάμπου.

Σε επίπεδο σχεδιασμού εκπονούνται αύτη τη στιγμή η μελέτη κατασκευής νέας Δεξαμενής στην Χώρα και στο Βρούτση, η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου στο Βρούτση και το Καμάρι ενώ προγραμματίζουμε και την επέκταση της δεξαμενής στον Ποταμό.

Για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους των αφαλατώσεων εκπονούμε μελέτη κατασκευής υβριδικού φωτοβολταϊκού σταθμού 1ΜW με χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας εξασφαλίζουμε πόρους για να καλύψουμε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αφαλατώσεων προκειμένου να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα το τιμολόγιο του νερού.

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο και τοπικούς φορείς σχεδιάζεται σε πρώτη φάση η κατασκευή μικροφραγμάτων στο ρέμα του Αγίου Θωμά στα Κατάπολα αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας έργο στην περιοχή της Κολοφάνας.
Με την ολοκλήρωση του ΒΙΟΚΑ Αιγιάλης προγραμματίζεται η αναβάθμιση του έργου ώστε να είναι δυνατή η επανάχρηση του νερού του βιολογικού καθαρισμού για τις ανάγκες του Κάμπου της Αιγιάλης ενώ αντίστοιχος σχεδιασμός υλοποιείται σταδιακά και για τα Κατάπολα όπου λειτουργεί τριτοβάθμιος ΒΙΟΚΑ.
Η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων νερού σαφέστατα και δεν είναι μόνο θέμα επάρκειας υποδομών αλλά είναι κατεξοχήν θέμα νοοτροπίας και συνήθειας. Στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήσαμε τα πρώτα διαδικτυακά σεμινάρια για την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Εδώ ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε. Η παραδοσιακή πρακτική και λογική της εξοικονόμησης πόρων μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα.
Πρόκειται, κλείνοντας εδώ, για το δεύτερο «στρατευμένο» δημοσίευμα του site για την Αμοργό. Ελπίζουμε ότι στο επόμενο οι συντάκτες δεν θα σταθούν στις σκοπιμότητες των εδώ ανταποκριτών τους αλλά θα υπηρετήσουν με την αντικειμενικότητα που αρμόζει.

Ακόμα και εάν δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία για την έννοια του «υπερτουρισμού» και το πεδίο εφαρμογής της, θα συμφωνούσαμε σε πολλά που θίγει ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σπιλάνης στο πρόσφατο διαδικτυακό άρθρο του «Τουρισμός δεν σημαίνει μόνο καμαριέρες και γκαρσόνια», με πρώτη την ανάγκη ελέγχου της τουριστικής δόμησης.

Δυστυχώς ο «πρώτος» που προσέφυγε πρόσφατα συνολικά κατά του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου μας, το οποίο και εισήγαγε περιορισμούς δόμησης, ήταν ο μηχανικός που εκδίδει τις περισσότερες άδειες στο νησί μας. Τον γνωρίζουν. Καιρός να «δώσει απαντήσεις»!!!

Με εκτίμηση

Καραϊσκος Ελευθέριος
Δήμαρχος Αμοργού

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 162 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*