Και η Αμοργός λέει «όχι» στα αιολικά πάρκα

Newsroom
02/06/2020 9:55
  •  
  •  
  •  

 

Στη διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που πραγματοποιήθηκε Κυριακή 31 Μαΐου σε νησιά των Κυκλάδων με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», συμμετείχε και η Αμοργός.

Μετά από κάλεσμα των Ενεργών Πολίτων Αμοργού, συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κάτοικοι από όλα τα χωριά, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Αμοργό καθώς και την αλληλεγγύη τους στα άλλα νησιά.

Μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση των νησιών που διαβάστηκε κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας στην πλατεία Καταπόλων αναφέρθηκε:

«…Οι παρακάτω φορείς και συλλογικότητες των νησιών των Κυκλάδων, προασπιζόμενοι το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης των νησιών μας, ζητάμε την άμεση αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών στα εμβληματικά τοπία των νησιών και των βουνών μας και επανασχεδιασμό από μηδενική βάση. Ο αγώνας μας είναι κοινός και η αλληλεγγύη του κάθε τόπου προς τους υπόλοιπους δεδομένη.
Δημοτική Επιτροπή Άνδρου
Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών Δήμου Τήνου
Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Πάρου
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
Ενεργοί Πολίτες Αμοργού».

Των συγκεντρώσεων είχε προηγηθεί ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τα αιολικά πάρκα στα νησιά των Κυκλάδων με το οποίο ζητάται η αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι να εκπονηθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο, καθώς και τη δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμόδιων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησής τους.

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να εκπροσωπηθεί νομικά ενώπιον του ΣτΕ, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά της αρχικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα στα νησιά.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αμοργού με ομόφωνή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή κατά αδειών παραγωγής που δόθηκαν πρόσφατα σε υβριδικούς σταθμούς από την ΡΑΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός για την ενέργεια και χωρίς την συμμετοχή του Δήμου, σε σημεία που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος του νησιού.

(Visited 176 times, 1 visits today)