Σε καθαρισμό παραλίας στην Αμοργό συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Τι ανακοίνωσε για τη στήριξη των αλιέων του νησιού

Newsroom
07/06/2021 17:38
 
 
 

 

Συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος και δυναμική οικονομική στήριξη των αλιέων της Αμοργού ανακοίνωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού στο «νησί του Απέραντου Γαλάζιου» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Κατά την παραμονή του στην Αμοργό ο κ. Σκρέκας ενημερώθηκε από κοντά για το «Αμοργόραμα», την πρωτοποριακή περιβαλλοντική δράση καθαρισμού των παραλίων, την οποία στήριξε και πρόβαλε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αμοργού.

O Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηριχθούν έμπρακτα οι δράσεις του Συλλόγου Αλιέων και ο σχεδιασμός του Δήμου για την ποιοτική ανάπτυξη και αναβάθμιση της Αμοργού.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε την κάλυψη των αναγκών του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2022 (τους δυο πιο παραγωγικούς μήνες για τα περισσότερα είδη ψαριών), προκειμένου να αφιερωθούν αποκλειστικά στον καθαρισμό των ακτών του νησιού. Η ενίσχυση θα ανέλθει στα 70.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, η εταιρεία θα προσφέρει δωρεά ύψους 40.000 ευρώ στον Σύλλογο για την αγορά των απαραίτητων εργαλείων και μηχανημάτων για τον καθαρισμό των ακτών και των λιμανιών του νησιού.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) ο κ. Σκρέκας, μαζί με τον κ. Καραϊσκο, μέλη του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων και εθελοντές επισκέφθηκαν το νησάκι της Νικουριάς όπου προχώρησαν όλοι μαζί στη συλλογή και την αποκομιδή σκουπιδιών. Στη Νικουριά βρέθηκαν και μέλη του καταδυτικού κέντρου “Amorgos Diving Center”, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο και τον Σύλλογο, προκειμένου να καθαρίσουν τον βυθό από απορρίμματα, κυρίως από πλαστικά.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας δήλωσε:
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τον Δήμαρχο Αμοργού στηρίξαμε την αξιέπαινη προσπάθεια των ψαράδων και των δυτών του νησιού να καθαρίσουν θάλασσες και ακτές από τα απορρίμματα. Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της συνείδησής μας».

Ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Καραΐσκός δήλωσε:

«Είναι η ώρα της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Επιθυμία μας είναι το γαλάζιο της Αμοργού να μην είναι μόνο απέραντο αλλά και καθαρό. Στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι αλιείς του τόπου μας, που παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και ευχαριστούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρίσκεται κοντά μας για να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Κρόσμαν δήλωσε: «Το Αμοργόραμα έχει 3 στόχους. Πρώτον, τον περιορισμό της υπεραλίευσης, δεύτερον να προστατέψουμε το περιβάλλον καθαρίζοντας τα απορρίμματα από τις ακτές του νησιού μας και τρίτον, πρωτοβουλίες σαν το Αμοργόραμα να επεκταθούν σε άλλα νησιά της Ελλάδας».

(Visited 154 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*