Ο Ν. Συρμαλένιος από τη Φολέγανδρο: «Άμεση ανάγκη για νέα κίνητρα προσέλκυσης ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού»

Newsroom
10/09/2021 13:32
 
 
 

Σύντομη επίσκεψη στη Φολέγανδρο πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μέχρι το πρωί της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά την άφιξη του στο νησί, επισκέφθηκε το Λιμενικό Σταθμό όπου ζήτησε να ενημερωθεί για το περιστατικό του σκάφους με μετανάστες – πρόσφυγες, που εντοπίστηκε την Κυριακή στα δυτικά, πλησίον της περιοχής της Αγκάλης. Η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι, για το Λιμενικό Σώμα, δεν υπήρξε περιστατικό στο νησί, διότι όλα τα σήματα που εστάλησαν είχαν αρνητική απάντηση.

Μαζί με τα στελέχη της Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χρήστο Βενιανάκη και Τίλλα Μπαλή συναντήθηκαν καταρχήν με εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Θήρας, με τους οποίους συζήτησαν τα κρίσιμα προβλήματα της εκπαίδευσης ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Όπως ενημερώθηκε, τόσο στη Φολέγανδρο, όσο και σε πολλά άλλα κυκλαδονήσια, παραμένουν μόνιμα κενά στα μαθήματα 2ης ξένης γλώσσας (και ειδικότερα στα Γαλλικά), στα εικαστικά, στη μουσική, ενώ παραμένει κενό και το μάθημα της βιολογίας. Σημαντικό πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς αναδεικνύεται – και στη Φολέγανδρο – το θέμα της ανεύρεσης κατοικίας, στο οποίο, όπως επισημάνθηκε, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια στήριξη από το Δήμο. Κεντρικό πρόβλημα, επίσης, παραμένει το κτιριακό του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις, καθώς παρά τις υποσχέσεις της Περιφέρειας που είναι φορέας υλοποίησης του έργου επισκευής (στεγανοποίηση στέγης κλπ.), ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) του νησιού, όπου συζήτησε με την μοναδική αγροτική γιατρό, η οποία υπηρετεί αυτή την στιγμή (μετά και την αποχώρηση του έτερου αγροτικού γιατρού), χωρίς να υπάρχει νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια, αλλά τουλάχιστον με τη συνδρομή νέου ασθενοφόρου και οδηγού. Στα θέματα που αντιμετωπίζει το Π.Π.Ι., προστίθεται ακόμη η αναζήτηση ανταλλακτικών αντιδραστηρίων για τη λειτουργία εξοπλισμών βιοχημικών και άλλων εργαστηριακών αναλύσεων που προέρχονται από δωρεές ιδιωτών.

«Είναι φανερό ότι η μοναδική αγροτική γιατρός, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της, δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει σε ένα έργο που σύμφωνα και με το οργανόγραμμα του Π.Π.Ι., θα έπρεπε να επικουρείται και από ειδικευμένο γενικό γιατρό» επισήμανε ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη θεσμοθέτησης νέων κινήτρων για τη στελέχωση των Κ.Υ. και των Π.Π.Ι. στα νησιά. «Ευτυχώς βεβαίως για το νησί, πέραν του Π.Π.Ι., υπάρχει ακόμα εγκατεστημένο κλιμάκιο των “Γιατρών του Κόσμου” που φαίνεται όμως ότι δεν θα παραμείνει ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος συνομίλησε στο Καραβοστάση, με εκπροσώπους των ψαράδων, με κεντρικό θέμα συζήτησης το αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «γιοφύρι της Άρτας για τη Φολέγανδρο». Ένα έργο πνοής όχι μόνο για τους ψαράδες, αλλά για ολόκληρο το νησί, που ξεκίνησε από το 2006 – 2007 με φορέα υλοποίησης την τότε Νομαρχία και τώρα την Περιφέρεια, του οποίου η σημερινή κατάσταση και εικόνα προκαλεί μόνο ντροπή.

«Επιτέλους ποιος θα μας πει μετά την επικαιροποίηση της μελέτης, που προήλθε από την αποδοχή σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ, που βρίσκεται επιτέλους το έργο; Και αν αυτό το συνδυάσουμε με την καθυστέρηση στην προώθηση των έργων επέκτασης του λιμένα, τι γίνεται, είναι θέμα γραφειοκρατίας ή ανικανότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*