Πρωτοδικείο Νάξου: «Καμπάνα» σε επιχειρηματία για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ίο

Newsroom
17/12/2021 12:26
 
 
 

 

Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τον Αγγ. Μιχαλόπουλο για την ανέγερση τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλης κλίμακας δομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

«Υπάρχουν δικαστές στη Νάξο»! Με ανάλογα σχόλια υποδέχθηκαν τις χθεσινές εξελίξεις όσοι παρακολουθούν την υπόθεση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελούνταν με την οικοδόμηση ενός μνημείου φυσικού κάλλους στην Ιο. Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τον επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλο, η εταιρεία του οποίου («105 Α.Ε.») είχε ξεκινήσει την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, ένα από τα πιο άθικτα τοπία στο Αιγαίο, που μέχρι πρότινος δεν είχε γνωρίσει ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς, κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον αυτής της γωνιάς της Ιου από τις μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονταν μάλιστα κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας τους στην περιοχή του έργου.

Οι ποινές στον επιχειρηματία επιβλήθηκαν χθες, με το δικαστήριο να τον καταδικάζει για παραβιάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ενέργειες που κρίθηκαν καταδικαστέες είναι η κατασκευή γέφυρας «λειτουργικής σύνδεσης» της Κουμπάρας με το Διακοφτό, με οριζόντιες επιφάνειες μπετόν αντί ξύλινων πασσάλων, εργασίες που αλλοίωσαν τη μορφολογία τμήματος οριοθετημένου ρέματος και η φύτευση ξενικών ειδών, με τη νομοθεσία να προβλέπει χρήση αυτοφυούς χλωρίδας (ο επιχειρηματίας φύτεψε φοίνικες, δέντρο-σήμα κατατεθέν του σε όσα σημεία της Ιου έχει χτίσει). Επιπλέον, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για παράβαση της νομοθεσίας προστασίας του αιγιαλού και συγκεκριμένα για αυθαίρετες κατασκευές που στερούνταν οικοδομικές άδειες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Η παραλία της Κουμπάρας συνδέεται με το νησάκι Διακοφτό με μια στενή λωρίδα αμμουδιάς. Η πρόσβαση στο νησάκι διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες (εξ ου και το όνομα Διακοφτό) από τη φουσκωμένη θάλασσα. Το συγκεκριμένο σημείο κοσμεί σχεδόν όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου και της παραλίας Κουμπάρας με το νησάκι Διακοφτό. Σε αυτό το ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο, ο επιχειρηματίας θέλησε να κατασκευάσει ένα τουριστικό χωριό…

Τα έργα έχουν σταματήσει με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016 (αν και το τσιμέντωμα είχε συνεχιστεί για ένα διάστημα μετά τη διαταγή). Η «Εφ.Συν.» με επανειλημμένα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής Κουμπάρα-Διακοφτό (βλ. ενδεικτικά: 18/11/2016 «Πόρισμα κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 καραμπινάτες παραβάσεις», 22/4/2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»). Αναμφίβολα η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλογικούς φορείς που θέλησαν να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Ιου. Σχολιάστηκε μάλιστα πολύ θετικά η αποδοχή της παρουσίας του σωματείου «Σώστε την Ιο (Save Ios)» από το δικαστήριο, για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» τη χθεσινή δικαστική απόφαση, νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια «αυτονόητη απόδοση δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται ότι αυτή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκεται στην περιοχή, αντί να γίνεται με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον, γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του νησιού. Η απόφαση είναι θετική. Προστατεύει το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της Ιου».

(Visited 840 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*