Ίος: «Φρένο» από το ΣτΕ σε τεράστια τουριστική επένδυση και ανατροπή στα σχέδια για τις …«Μαλδίβες» της Ελλάδας

Newsroom
17/05/2022 18:33
 
 
 

 

Μπλόκο στην ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα της Ίου, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενο περιβαλλοντικούς λόγους, ανατρέποντας έτσι τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια του επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου να μετατρέψει το όμορφο κυκλαδικό νησί στις «Μαλδίβες» της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επένδυση είχε εγκριθεί με κυβερνητική απόφαση τον Αύγουστο του 2014, ενώ δεύτερη κυβερνητική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2015 παραχωρούσε αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, το ΣτΕ με την απόφαση 1037/2022 – που βάζει φρένο στις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές – ακυρώνει τώρα την έγκριση του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Ίο, ως μη νόμιμο, επικαλούμενο ότι δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή, ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Επιπλέον, το ΣτΕ σημειώνει, ότι τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση τις Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ). Σύμφωνα με το ΠΠΝΑ, οι οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μην υπάρχει μονόπλευρη εξάρτηση από τον τουρισμό. Πρέπει επιπλέον η τουριστική δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα εντός οριοθετημένων περιοχών, και να συντάσσονται μελέτες χωρητικότητας που να λαμβάνουν υπόψη την κλίμακα τις κάθε περιοχής, τις φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, τις υποδομές, κλπ.

Η ακύρωση αφορά σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στην περιοχή Κουμπαρά – Διακοφτό που προέβλεπε την ίδρυση ξενοδοχείου 5 αστέρων και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, συνολικού κόστους 43 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις πολλών «αστέρων» στην Ίο

Εδώ και 15 χρόνια ο επιχειρηματίας Άγγελος Μιχαλόπουλος, πρώην χρηματιστής στη Wall Street και η σύζυγός του Βασιλική Πετρίδου, με οικογενειακή παράδοση στον τομέα πολυτελών υποδημάτων, επενδύουν συστηματικά στην Ίο και ήδη αναπτύσσουν δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό και τον τομέα της εστίασης.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες στο νησί, ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής με τη σύζυγό του έχουν αγοράσει εκτάσεις που αντιστοιχούν στο 1/3 του νησιού, σχεδιάζοντας, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων, να μετατρέψουν την Ίο στις «Μαλδίβες» της Ελλάδος.

Οι επενδύσεις τους πραγματοποιούνται μέσω των εταιρειών 105 Α.Ε., Λούκας Α.Ε., Νερό Α.Ε., Ίος Μαρίνα Α.Ε., Λούγια ΑΕ. και Χαμόγελο Α.Ε.

Εκτός από την επένδυση στην περιοχή Κουμπαρά που ακύρωσε το ΣτΕ η εταιρεία έχει χαράξει κι άλλες επενδύσεις όπως:

– Ανέγερση μπουτίκ hotel 5 αστέρων και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή Πικρή Νερό, της Ίου, από την εταιρεία Νερό ΑΕ, με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ και

– Δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή Παπάς, Λουκάς, Μανούσου, Πέτη, Χαμουχάδες στην Ίο, από την εταιρεία Lucas AE, με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, εκπρόσωποι του νησιού αναφέρουν πως: «Ακυρώνοντας την έγκριση του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, το ΣτΕ επιβάλλει μια τάξη στη διαδικασία έγκρισης μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων – οι οποίες συχνά φαίνεται να εγκρίνονται πρόχειρα υπό τον μανδύα των «στρατηγικών επενδύσεων».

Ίος: Η εξαγορά ενός ολόκληρου νησιού μαζί με τους κατοίκους του 

«Σώστε την Ίο»: «Στην περιβαλλοντική καταστροφή προστέθηκε και το “απόρρητο” της περιβαλλοντικής πληροφορίας!» 

«Σώστε την Ίο (Save Ios)»: Το Σωματείο που ιδρύθηκε για να προστατέψει την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου 

Ίος: Παράνομη διάνοιξη δρόμου και όργιο διαφθοράς καταγγέλλει κάτοικος του νησιού 

Πηγή: newsit

(Visited 590 times, 1 visits today)
Latest Post

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*