Ίος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό

Newsroom
03/06/2023 18:23
 
 
 

 

Διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία «105 Α.Ε.» για 12 παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας επέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η απόφαση δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση τετραετίας, σε συνέχεια αυτοψίας επιθεωρητών που έγινε το 2018. «Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 132.000 ευρώ για 12 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων επέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην εταιρεία «105 Α.Ε.» – συμφερόντων του επιχειρηματία Αγγ. Μιχαλόπουλου – σχετικά με το έργο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό στο νησί της Ιου. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις που καταγράφηκαν σε έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή προ 4,5 ετών.

Σχολιάζοντας αυτή τη χρονική απόσταση, το Σωματείο «Σώστε την Ιο» μιλά για καθυστερήσεις που έχουν συνέπεια την πιθανή παραγραφή παραβάσεων, καθώς τα περιβαλλοντικά αδικήματα παραγράφονται σε βάθος πενταετίας, όπως επίσης και για παραγραφή ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που καλείται να εξετάσει ο αρμόδιος εισαγγελέας στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση επιβολής προστίμου. Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας 60 ημερών.

Σύμφωνα με την απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 10 Μαΐου (ΑΔΑ: ΨΛ567ΛΞ-ΩΘΑ), διαπιστώθηκε ότι για το έργο του πεντάστερου τουριστικού χωριού στην απείρου φυσικού κάλλους περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό έχουν λάβει χώρα οι εξής εργασίες κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας «με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος»: εγκατάσταση μεταλλικής προβλήτας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας σχεδόν σε όλο το τμήμα της χερσονήσου Διακοφτού, φύτευση δέντρων ξενικού είδους (φοίνικες Washingtonia), κατασκευή σκυροδετημένου δρόμου εντός ζώνης παραλίας στην Κουμπάρα, διάστρωση της ακτής έμπροσθεν του εστιατορίου «Erego», αλλοίωση της φυσικής κατάστασης τμήματος οριοθετημένου ρέματος, ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών κατάντη του εστιατορίου «Pathos».

Στα ευρήματα των επιθεωρητών, η εταιρεία «105 Α.Ε.» κατέθεσε απαντητικό υπόμνημα (το έτος 2019) προβάλλοντας τις θέσεις της, αποδεχόμενη –σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της απόφασης επιβολής διοικητικών προστίμων– κάποιες από τις παραβάσεις (π.χ. αυθαίρετα κτίσματα εντός ζώνης παραλίας).

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.», η εταιρεία «105 Α.Ε.» ενημέρωσε ότι θα ασκήσει εμπρόθεσμα το δικαίωμα προσφυγής κατά της επιβολής διοικητικών προστίμων, καθώς έχει αντιρρήσεις για κάποιες από τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που της καταλογίζονται, ενώ υποστηρίζει ότι «κάποιες παρεμβάσεις έχουν ήδη θεραπευθεί».

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, η οποία θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες της εταιρείας. Το Σωματείο «Σώστε την Ιο», σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με αφορμή την επιβολή του προστίμου, στέκεται στη μεγάλη καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης, συνέπεια της οποίας «είναι ότι οι ποινικές ευθύνες της “105 Α.Ε.” για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2018 μάλλον θα παραγραφούν (τα περιβαλλοντικά αδικήματα παραγράφονται σε ορίζοντα πενταετίας)». Το Σωματείο πάντως προσθέτει ότι «η υπογραφή της έκθεσης είναι χρήσιμη παρά την πιθανή παραγραφή των ποινικών ευθυνών. Η έκθεση είναι ακόμα μία επίσημη αναγνώριση από το κράτος της παραβατικότητας της “105 Α.Ε.”».

Σημειώνεται ότι μια πρώτη αυτοψία του έργου στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό έγινε το 2016 από αρμόδιους επιθεωρητές και το πόρισμά τους διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η τότε νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας «105 Α.Ε.» καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αιγαίου σε 9 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – απόφαση κατά της οποίας η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε την κατεπείγουσα διερεύνηση «αρκούντως σοβαρών» και «τεκμηριωμένων» καταγγελιών αναφορικά με οικοδομικές εργασίες, επανέλεγχο νομιμότητας οικοδομικών αδειών και πράξεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων στο νησί της Ιου. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», στην παραγγελία του αντεισαγγελέα προς τον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, αφ’ ενός τονίζεται ότι το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον προστατεύονται συνταγματικά, αφ’ ετέρου γίνεται μνεία στα «καλά αποτελέσματα» των ελέγχων στο νησί της Μυκόνου.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.169 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*