Αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο Ιητών για τη λειτουργία των αφαλατώσεων στο νησί

Newsroom
11/05/2021 18:33
 
 
 

Υψηλότερο κατά περίπου 16.000 ευρώ είναι το ποσό που θα δοθεί στον δήμο Ιητών για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 34586 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Δήμο Ιητών κατανέμεται το ποσό των 86.235 ευρώ (Α’ κατανομή), το οποίο είναι κατά 15.820 ευρώ υψηλότερο από το ποσό της προηγούμενης κατανομής.

Κι αυτό, διότι πλέον η ονομαστική δυναμικότητα των μονάδων αφαλάτωσης στην Ίο έχει αυξηθεί σημαντικά, με την προσθήκη 3 μονάδων αφαλάτωσης, δυναμικότητας 360 m³/ημέρα η καθεμία (συνολική δυναμικότητα 1080m³/ημέρα). Οι μονάδες αυτές προσφέρουν την απαιτούμενη επάρκεια στο σύστημα υδροδότησης, παρά το χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων και την αδυναμία πλήρωσης της υδατοδεξαμενής.

Με την αύξηση του κατανεμόμενου ποσού, ο Δήμος Ιητών, στο εξής, θα ωφελείται με ποσό 172.470 ευρώ ανά έτος και θα καλύπτει έτσι σημαντικό μέρος του εξαιρετικά μεγάλου κόστους λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, το οποίο, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2011 το Υπουργείο Εσωτερικών διέθετε σημαντικά ποσά σε Δήμους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης, αλλά ο Δήμος Ιητών ξεκίνησε να περιλαμβάνεται σε αυτά μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 – και τώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατορθώνει να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότησή του.

Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, δήλωσε σχετικά: «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, που μας βοηθάει να διασφαλίσουμε την υδροδότηση του νησιού μας και δίνει οικονομική ανάσα στον Δήμο μας σε μια περίοδο με υπέρμετρες υποχρεώσεις και μειωμένα έσοδα. Με σοβαρή και συστηματική δουλειά, πλέον ο Δήμος Ιητών κερδίζει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του και εξασφαλίζει αυτά που δικαιούνται οι Νιώτισσες κι οι Νιώτες. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα, για το ενδιαφέρον του και την ουσιαστική βοήθειά του».

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*