Διήμερο εκδηλώσεων στην Κέα: «Ακούστε την ιστορία..» και «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας»

Newsroom
09/04/2024 21:36
 
 
 

 

«Ακούστε την ιστορία..» και «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας»
Παρουσίαση στην Κέα των δύο προγραμμάτων που υλοποιούνται στο νησί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Σάββατο 13 Απριλίου και Κυριακή 14 Απριλίου

Διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Κέα για την παρουσίαση των δύο προγραμμάτων που υλοποιούνται στο νησί με τη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity. Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο «Ακούστε την ιστορία…» από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 6:00 μ.μ. στο Θέατρο «Αντώνης Ζουλός» στην Ιουλίδα και το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κορρησία.

Κέα τσαμπούνες

«Ακούστε την ιστορία…» από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Σάββατο 13 Απριλίου, 6:00 μ.μ.
Θέατρο «Αντώνης Ζουλός», Ιουλίδα

Το πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία…» υλοποιείται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και περιλαμβάνει την παραγωγή 20 podcasts ιστοριών με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που σχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Τις ιστορίες αυτές θα μπορεί πλέον κάθε ενδιαφερόμενος να τις ακούσει στο κινητό του ή με οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, tablet, laptop κ.α., σκανάροντας έναν κωδικό QR. Τα QR code θα αναρτηθούν σε επιγραφές σε εμφανή σημεία σε διάφορους δημόσιους χώρους του νησιού. Ήδη οι πρώτες επιγραφές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται.

Μέσα από τα 20 podcasts προφορική παράδοση και φυσικά τοπία δένουν αρμονικά μεταξύ τους και η μια πλευρά αναδεικνύει την άλλη. Μνημεία της φύσης και της τοπικής αρχιτεκτονικής συναντούν τα μνημεία του λόγου, τους μύθους και τα παραμύθια του νησιού, μέσα από την τέχνη της αφήγησης, σε μια χρονογραμμή που εξελίσσεται από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
– Καλωσόρισμα Δημάρχου Κέας, Ρένας Βελισσαροπούλου
– Εισήγηση Κασσάνδρας Μαρινοπούλου, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
– Εισήγηση Γιώργου Ευγενικού, Ιστορητή
– Εισήγηση Μάρας Καίσαρη, Μουσικού
– Εισήγηση Χριστίνας Βερβερίδου, Κοινωνικής ανθρωπολόγου
– Αφηγήσεις ιστοριών

Ξεδιπλώνουμε το νήμα των ιστοριών από το Θέατρο της Ιουλίδας έως και τον αρχαίο Λέοντα σε έναν αφηγηματικό περίπατο ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, μέσα από τα στενά δρομάκια και το λιθόστρωτο μονοπάτι. Σε κάθε στάση, θα ακούμε ιστορίες, παραμύθια και τοπικούς θρύλους από την παράδοση της Κέας. Ιστόρηση: Γιώργος Ευγενικός, Μουσική Μάρα Καίσαρη. Συμμετέχει η χορευτική ομάδα Κέας με παραδοσιακούς χορούς.

Κέα τσαμπούνες

«Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας
14 Απριλίου, 11:00 π.μ.
Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», Κορρησία

Το πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υλοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας και περιλαμβάνει δέκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού καθώς και των παιδιών ή/και εγγονιών των σημαντικότερων παραδοσιακών μουσικών της Κέας. Τα ντοκιμαντέρ είναι στη διάθεση του κοινού: ΕΔΩ

Κέα τσαμπούνες

Το νησί της Κέας έχει συμβάλει στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας προσφέροντας οργανοπαίχτες και μουσικούς που έχουν επηρεαστεί τόσο από την θαλασσινή όσο και από την στεριανή μουσική παράδοση. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με προτεραιότητα την καταγραφή του ιδιαίτερου τρόπου παιξίματος των οργανοπαιχτών, με στόχο αυτός να καταγραφεί, να διασωθεί και να αναδειχθεί.

Οι καταγραφές των 10 ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της Κέας όπως την Iερά Mονή Καστριανής, τον Άγιο Συμεών αλλά και σε φυσικά περιβάλλοντα όπως η Bρύση του Βενιαμίν ώστε να αναδεικνύουν ταυτόχρονα την ηχοποικιλότητα και την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος. Στα ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε επίδειξη του δεξιοτεχνικού παιξίματος των παραδοσιακών μουσικών, μικρή προσωπική συνέντευξη, καταγράφηκαν οι τρόποι ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών και έγινε εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια.

Κέα τσαμπούνες

Τα δέκα ντοκιμαντέρ έχουν αρθρωθεί σε ενιαίο ντοκιμαντέρ, ενώ οι ηχογραφήσεις των ηχοτοπίων δύναται να δημοσιευθούν στο επόμενο συνέδριο της «Ακουστικής Οικολογίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
– Προβολή βίντεο της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
– Καλωσόρισμα Δημάρχου Κέας, Ρένας Βελισσαροπούλου
– Εισήγηση Κασσάνδρας Μαρινοπούλου, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
– Εισήγηση Λευτέρη Τζουβάρα, τ. Πρόεδρου Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας – Εισήγηση Θεοφάνη Μαραγκού, Παραγωγού και Σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ
– Ομιλίες από παραδοσιακούς μουσικούς
– Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Φυσάει τα βάσανά του και βγάνει μουσική…» για τους παραδοσιακούς Οργανοπαίχτες της Κέας.
Τιμητική διάκριση από τη Δήμαρχο Κέας στους συντελεστές υλοποίησης του έργου, Λευτέρη Τζουβάρα, Θεοφάνη Μαραγκό και στους μουσικούς που πήραν μέρος στις καταγραφές.

Κέα τσαμπούνες

Το Cycladic Identity είναι η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας με άξονες τον πολιτισμό, την βιοποικιλότητα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Ένα από τα 9 προγράμματα που υλοποιούνται φέτος στα νησιά των Κυκλάδων, είναι τα ακόλουθα: «Ακούστε την ιστορία..» και «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*