Μύκονος: Η βίλα που πωλείται 50 εκατ. ευρώ

Newsroom
17/06/2023 13:24
 
 
 

 

Ο Βρετανός μεγιστάνας Τσαρλς Γουόρθινγκτον επιθυμεί να πουλήσει μια βίλα οκτώ υπνοδωματίων στη Μύκονο, σε μια συμφωνία που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο νησί. Το 2013 μαζί με τον Αλαν Πίτερς Ρέτζιναλντ είχε αγοράσει τη βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στα Χουλάκια αντί 5,5 εκατ. ευρώ. Το Bloomberg δεν αναφέρει αν πρόκειται για το συγκεκριμένο ακίνητο κάτι που όμως φαίνεται από την φωτογραφία.

Η έπαυλη 1,6 στρεμμάτων -που βρίσκεται σε ένα νησί γεμάτο με πολυτελή σπίτια που ανήκουν σε ανθρώπους όπως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τοντ Μπόιλι -θα βγει προς πώληση την επόμενη εβδομάδα έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Beauchamp Estates. Ο Γουόρθινγκτον έχτισε την αυτοκρατορία του πουλώντας προϊόντα κομμωτικής και πούλησε την ομώνυμη εταιρεία ομορφιάς του στην εταιρεία PZ Cussons Plc για περίπου 37 εκατομμύρια λίρες το 2004.

“Η Μύκονος έχει μια διαφορετική αγορά από την ηπειρωτική Ελλάδα, προσελκύοντας πολύ πλούσιους αγοραστές, και αυτή η βίλα έχει κάτι μοναδικό που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού στο νησί”, δήλωσε η Ρόη Δελδήμου, μεσίτρια στο υποκατάστημα Μυκόνου της Beauchamp Estates. “Έχεις τη θέα, αλλά κανείς δεν μπορεί να σε δει”.

Η προγραμματισμένη πώληση έρχεται 10 χρόνια αφότου ο Γουόρθινγκτον αγόρασε το ακίνητο, το οποίο διαθέτει πισίνα με θέα στη θάλασσα.

Η τιμή που θα πετύχει ο Γουόρθινγκτον για τη βίλα θα δώσει μια εικόνα για τη δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικιών super prime, η οποία προσαρμόζεται στα υψηλότερα επιτόκια και στην περιστολή των προγραμμάτων χρυσής βίζας.

“Εξακολουθώ να περιμένω να πουλήσω σε ξένο αγοραστή, επειδή το νησί προσελκύει τεράστια προσοχή από πλούσιους fashionistas σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Γουόρθινγκτον.

Οι αγορές ακινήτων της Ευρώπης έχουν περιέλθει σε αναταραχή μετά το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις τιμές των ενυπόθηκων δανείων ακριβώς τη στιγμή που η συμπίεση του κόστους ζωής πλήττει τους καταναλωτές.

Αλλά στην Ελλάδα, η αύξηση του ενδιαφέροντος από αγοραστές από το εξωτερικό που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” της χώρας – το οποίο προσφέρει διαμονή σε αντάλλαγμα για ξένες επενδύσεις – έχει προσθέσει καύσιμα στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία επωφελείται επίσης από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, σχολιάζει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στις κυβερνήσεις να τερματίσουν τα εν λόγω προγράμματα με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο για την είσοδο βρώμικου χρήματος στην περιοχή, ωθώντας ορισμένα έθνη, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους.

Οι αιτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% σε συνολικά 1.262 τους δύο πρώτους μήνες του 2023, σε σύγκριση με 316 αιτήσεις που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχείων ακινήτων Recognyte. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των αιτήσεων προήλθαν από την Κίνα, η οποία δεχίνει ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκά ακίνητα.

Η αύξηση των αιτήσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα διπλασιάζει το όριο των επενδύσεων σε 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας -συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου- από τον επόμενο μήνα. Η αναμόρφωση του προγράμματος έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τους Έλληνες υπηκόους από το να εκτοπίζονται από την αγορά ακινήτων καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνεται κατακόρυφα, αλλά θα μπορούσε να τρομάξει ορισμένους αγοραστές.

Παρά τις αλλαγές, “πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα όρια επένδυσης με χρυσή βίζα στην Ευρώπη”, δήλωσε η Δελδήμου της Beauchamp Estates. “Οι super prime αγοραστές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά. Δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτούς”.

Πλούσιοι αγοραστές

Τα πιο ακριβά σπίτια της Ευρώπης συνήθως αγοράζονται από αγοραστές που εξαρτώνται λιγότερο από το χρέος. Περίπου το 17% των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή περιουσία αγόρασαν τουλάχιστον ένα σπίτι πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank.

Επιπλέον, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ως την πέμπτη πιο ποικιλόμορφη διεθνή αγορά ακινήτων πρώτης κατηγορίας, πάνω από τη Γερμανία και την Πορτογαλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια ευρεία δεξαμενή αγοραστών θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αγορά του ακινήτου του Γουόρθινγκτον. Τα οικιστικά ακίνητα θεωρούνται ως η ασφαλέστερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα, κατατάσσοντας τα πάνω από τον χρυσό και τα ομόλογα.

“Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αγοράσουμε άλλο ένα οικόπεδο στη Μύκονο και να ξεκινήσουμε ένα νέο έργο”, δήλωσε ο Γουόρθινγκτον, ο οποίος διαθέτει επίσης ακίνητα στο Κολοράντο και το Λονδίνο. “Σίγουρα περιμένω να πετύχω την τιμή που ζητείται και θα περιμένω τη σωστή προσφορά”.

Κεντρική φωτό: Beauchamp Estates

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 404 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*