Δήμος Μυκόνου: Αύξησε τα κονδύλια για την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων

adespotoi skyloi
Newsroom
03/12/2020 11:49
  •  
  •  
  •  

Στην υπογραφή σύμβασης και την αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων για τις αμοιβές κτηνιάτρου για σήμανση, ηλεκτρονική καταγραφή, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση αδέσποτων ζώων στα όρια του, προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά αποκλειστικά σε αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από κοινόχρηστους χώρους, σχολικά συγκροτήματα και λοιπές δημόσιες ή δημοτικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε αδέσποτα ζώα που έχουν εισέλθει σε ιδιωτικούς χώρους και περισυλλέγονται κατόπιν της άδειας των ιδιοκτητών.

Μετά την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κατόπιν συνεργασίας του Δήμου, των φιλοζωικών σωματείων και ιδίων των πολιτών, αυτά μεταφέρονται στο ιδιωτικό κτηνιατρείο του αναδόχου, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, θεραπεία (αν αυτό απαιτείται), εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, στείρωση, σήμανση και καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιούνται:
*Στείρωση αρσενικού και θηλυκού σκύλου.

*Αποπαρασίτωση σκύλου/γάτας για τα ενδοπαράσιτα και για τα εξωπαράσιτα.

*Ηλεκτρονική ταυτοποίηση σκύλου/γάτας και δήλωση στο αρμόδιο υπουργείο.

*Στείρωση γάτας.

*Βραχυχρόνια νοσηλεία όπου κρίνεται απαραίτητο με φαρμακευτική αγωγή.

*Σήμανση σκύλου με περιλαίμιο που αναγράφει Δήμος Μυκόνου.

*Πολλαπλό εμβόλιο γάτας/σκύλου.

*Προαιρετικές Διαγνωστικές εξετάσεις(αιματολογική, ορολογικές σκύλος, ορολογικές γάτα, ακτινογραφία, βιοχημικές).

*Ευθανασία.

*Αντιλυσσικός εμβολιασμός – σήμανση με κονκάρδα αντιλυσσικού εμβολίου.

*Δημιουργία διαβατηρίου.

*Εξέταση ασθενούς και ενέσιμη θεραπεία.

*Διάνοιξη αποστήματος.

*Εξαγωγές δοντιών.

*Συρραφή τραύματος.

*Νοσηλεία με οροθεραπεία.

*Χειρουργική επέμβαση μεγάλης βαρύτητας.

*Εξόρυξη οφθαλμού.

*Αντιμετώπιση περιστατικών με αγωγή κοστοβόρων φαρμάκων μακράς δράσης.

Για το στάδιο της σήμανσης και καταγραφής επισημαίνονται ακόμα τα εξής:
α) Η σήμανση των αδέσποτων ζώων πραγματοποιείται με την ευθύνη του κτηνιάτρου, ανάδοχου των εργασιών,

β) Η προμήθεια των υλικών σήμανσης των αδέσποτων ζώων αποτελεί υποχρέωση του ανάδοχου,

γ) Η καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται πραγματοποιείται στους χώρους που οδηγούνται αυτά για την εφαρμογή του προγράμματος στείρωσης,

δ) Οι σκύλοι που σημαίνονται καταγράφονται σε αρχείο το οποίο θα παρακολουθείται τακτικά από τον επιβλέποντα του έργου,

ε) Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα στοιχεία της σήμανσης και την περιγραφή των ζώων κατ’ εκτίμηση του κτηνιάτρου (φυλή, φύλο, χρώμα, μέγεθος, ηλικία),

στ) Τα στοιχεία καταχώρησης και την περιγραφή συνοδεύει και φωτογραφία του ζώου.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 100.806 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%) και καλύπτεται από ίδιους πόρους. Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Δήμος Μυκόνου με άλλη ανάθεση προχώρησε στην προμήθεια τροφών για τη σίτιση των αδέσποτων έναντι του ποσού των 20.770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Η Δημοτική μας αρχή διαχρονικά πιστεύει ότι η προστασία των αδέσποτων ζώων, αλλά και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί υποχρέωση που αποτυπώνει την ποιότητα του πολιτισμού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά την ιδιαίτερη συγκυρία και απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, επιλέξαμε να αυξήσουμε τους πόρους για την περισυλλογή, τη φροντίδα και την καταγραφή των αδέσποτων και επιπλέον να διασφαλίσουμε και την αγορά της τροφή τους.

Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε από τη μία να προστατεύσουμε τα ζώα και από την άλλη να συμβάλουμε σε ένα πιο φιλικό οικιστικό περιβάλλον, με λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και ατυχήματα και περισσότερη καθαριότητα.

Με συνέπεια, ευαισθησία και στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις αποδεικνύουμε ότι η τοπική μας κοινωνία αντιμετωπίζει με σεβασμό και πραγματικό ενδιαφέρον τους τετράποδους φίλους μας».

(Visited 53 times, 1 visits today)