Ερώτηση Συρμαλένιου, Νοτοπούλου και Χαρίτση για τα «κορωνοπάρτι» στη Μύκονο

Newsroom
15/07/2021 18:21
 
 
 

Ερώτηση με θέμα «Σοβαρά προβλήματα από την διοργάνωση ανεξέλεγκτων εκδηλώσεων διασκέδασης ή πάρτι σε βίλες στην Μύκονο και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Συρμαλένιος και Χαρίτσης και η κα Νοτοπούλου.

Σε αυτήν, οι τρεις βουλευτές κάνουν λόγο για τα «κορωνοπάρτι» σε βίλες, που όχι μόνο «εγκυμονούν» υγειονομικούς κινδύνους, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργώντας επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις, πάνω από τις οποίες κρέμεται η «δάμοκλειος σπάθη» των κυρώσεων και των προστίμων.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, μετά και την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος επακόλουθης αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού στο νησί, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημία εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Έτσι, οι τρεις βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν απέναντι στο φαινόμενο των παράνομων εκδηλώσεων, ποιες είναι οι επιχειρησιακές ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας της Μυκόνου για τον περιορισμό των πάρτι στις βίλες, καθώς και πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραοικονομίας και της μαύρης οικονομίας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ισονομία απέναντι στους επιχειρηματίες του νησιού.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση επέβαλε το μεγαλύτερο σε διάρκεια και σκληρότερο lock-down, το οποίο αποδείχθηκε πέρα από αναποτελεσματικό και πηγή νέων προβλημάτων.

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι» σε βίλες σε όλες τις περιοχές της χώρας παρά τους αυστηρούς περιορισμούς σε όλους τους χώρους διασκέδασης που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε πρόσφατη περιοδεία στο νησί της Μυκόνου, ο Νίκος Συρμαλένιος ως βουλευτής Κυκλάδων, συναντήθηκε με τους προέδρους των 2 σωματείων στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, τον κ. Θεοχάρη Ιωάννη του Σ.Ε.Δ.Ε.Μ. και Ζησιμόπουλο Ηρακλή του Σ.Ε.Ε.Χ.Ω.Μ., οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία των επιχειρηματιών αλλά και για τις ενέργειες που έχουν μέχρι τώρα κάνει, όπως η από 03/06/21 κοινή ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, όπου διαμαρτύρονται για πολλοστή φορά για τα παράνομα πάρτι στις βίλες, καθώς και πλήθος σχετικών ανακοινώσεων.

Την ώρα που οι νόμιμοι επιχειρηματίες δυσκολεύονται από τους αυστηρούς περιορισμούς, είναι γνωστό τοις πάσι ότι οργανώνονται πάρτι σε βίλες χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, πρακτική που εκτός από τους υγειονομικούς κινδύνους οδηγεί σε τεράστιες απώλειες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ορατός πλέον είναι και ο κίνδυνος, μετά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, για την επακόλουθη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού στο νησί, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημία εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ιδρύθηκε νέα Υποδιεύθυνση Αστυνομίας στην Μύκονο, με περισσότερες αρμοδιότητες, τεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι έκνομες ενέργειες. Παρόλα αυτά, τα πάρτι στις βίλες συνεχίζονται αυξητικά, ενώ όλοι γνωρίζουν τον τρόπο που οργανώνονται, και το εύλογο ερώτημα όλων είναι αν η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει λόγω νομοθετικού κωλύματος ή λόγω επιχειρησιακής ολιγωρίας.

Είναι λογικό στη ναυαρχίδα του τουρισμού, τη Μύκονο, τέτοια φαινόμενα στα οποία διακινούνται τεράστια ποσά αποκλειστικά στο πεδίο της παραοικονομίας να δημιουργούν την εντύπωση ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει με 2 μέτρα και 2 σταθμά τους πολίτες. Σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα, όπως η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα, αφενός υπάρχει συστηματική συνεργασία των συναρμόδιων αρχών συμπεριλαμβανομένου και του επαγγελματικού κλάδου της ψυχαγωγίας και αφετέρου υπήρξαν άμεσα κανονιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση τέτοιου είδους πρακτικών.

 

Επειδή

*Τα παράνομα πάρτι συνέβαιναν και τα προηγούμενα χρόνια με μεγαλύτερη έξαρση την προηγούμενη χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων.

*Οι νόμιμοι επιχειρηματίες έχουν έρθει σε εξαιρετικά δύσκολή θέση λόγω των απαραίτητων υγειονομικών περιορισμών αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

*Τα ανεξέλεγκτα πάρτι είναι μια υγειονομική βόμβα αφού δε γνωρίζει κανείς αν τηρούνται τα μέτρα.

*Έχουμε πραγματικό όργιο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής αλλά και υπόνοιες και καταγγελίες για άλλες έκνομες ενέργειες.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν απέναντι στο φαινόμενο των παράνομων εκδηλώσεων;

2.Υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων για συντονισμό και εκτελεστική ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο τόσο στη Μύκονο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας;

3.Ποιες είναι οι επιχειρησιακές ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας της Μυκόνου για τον περιορισμό των πάρτι στις βίλες;

4.Πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραοικονομίας και της μαύρης οικονομίας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ισονομία απέναντι στους επιχειρηματίες του νησιού;

(Visited 100 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*