Δήμος Μυκόνου: Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΒΙ για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Newsroom
25/07/2021 1:23
  •  
  •  
  •  

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)» προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Authenticities”.

Για τον σκοπό αυτό, στο Δημαρχείο Μυκόνου παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΒΙ κ. Χρόνης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών της Χώρας Μυκόνου (ΣΕΕΧΩΜ) κ. Ζησιμόπουλος (που θα συμβάλλει στο πρόγραμμα ως συνεργαζόμενος φορέας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου κ. Ατζαμόγλου.

O OBI (ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την χορήγηση τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας) υλοποιεί το έργο “Authenticities” σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα της ΕΕ, που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Παρίσι, η Ρώμη, το Μιλάνο και η Θεσσαλονίκη) αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού δικτύου Ευρωπαϊκών πόλεων που προωθούν διαρκώς την αγορά αυθεντικών προϊόντων. Επιπλέον, στην καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αυθεντικών προϊόντων σε ομάδες στόχους που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις επόμενες γενιές, όπως φοιτητές, μαθητές, καθώς επίσης και σε ομάδες στόχους που έχουν αρμοδιότητα στον εντοπισμό και καταστολή της παραβίασης, όπως οι αρχές επιβολής (ΣΔΟΕ, αστυνομία, τελωνεία, λιμενικό).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και ένα στοχευμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με slogan «Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο».

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, τόνισε:

«Η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων.

Με δεδομένο ότι από όλη την Ελλάδα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν μόνο η Θεσσαλονίκη και η Μύκονος, αναδεικνύεται η απόφαση να καταστήσουμε το νησί πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη μίας καταναλωτικής κουλτούρας που θα προωθεί τα αυθεντικά προϊόντα θα στηρίζει την υγιής επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Κανελλόπουλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της υπογραφής του πλαισίου συνεργασίας, ανέφερε:

«Ο ΟΒΙ σε αγαστή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), μετά τη Θεσσαλονίκη επεκτείνει το έργο “Authenticities” στη Μύκονο. Ο ΟΒΙ, σε συνεργασία με τους δυο δήμους Θεσσαλονίκης και Μυκόνου, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ο καθένας, περνά το μήνυμα της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στη χώρα και της χρήσης αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων».

Η σταθερή συνεργασία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού σε θέματα που αφορούν:

*την καταπολέμηση του παραεμπορίου,

*τη συντεταγμένη συνεργασία ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και η εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας στο νησί,

*την παραγωγή, εμπορική εξωστρέφεια και αγορά μόνο των αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, ποτών, ειδών σπιτιού, κοσμημάτων, χρηστικών αντικειμένων, κ.λπ.,

*την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων,

*τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας,

*τη στήριξη και ενθάρρυνση των Ελλήνων δημιουργών που ζουν και εργάζονται στο νησί να παράγουν αποκλειστικά αυθεντικά, δικά τους προϊόντα,

*την πάταξη της εμπορίας παραποιημένων αγαθών που συνεπάγεται φοροδιαφυγή,

*τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που έχουν όλοι όσοι δημιουργούν, κατασκευάζουν, εμπορεύονται μόνο ελληνικά και ποιοτικά προϊόντα,

Το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES αποτελεί συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.

(Visited 27 times, 1 visits today)