Δήμος Μυκόνου: Βελτιώνει την προσβασιμότητα του νησιού με χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης για ΑμΕΑ

Newsroom
22/09/2021 10:01
  •  
  •  
  •  

 

Πέντε κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ σε διάφορα κεντρικά σημεία στη Χώρα και την Άνω Μερά χωροθέτησε ο Δήμος Μυκόνου, όπως προτάθηκε σε σχετική μελέτη, σε συνδυασμό και με τις ράμπες που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε παρελθόντα χρόνο.

Ειδικότερα, εντός της Χώρας δημιουργήθηκαν οι ακόλουθες τρεις θέσεις:

*Μπροστά από το Ξενοδοχείο Λητώ.

*Στην πλατεία Μαντώ (όπισθεν του αγάλματος).

*Μπροστά από το Δημοτικό Κτίριο Μαύρου όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες.

Στην Άνω Μερά δημιουργήθηκαν δυο θέσεις στην πίσω πλευρά της πλατείας μπροστά από την παιδική χαρά.

Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι προκαθορισμένες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ και η τοποθέτηση της προβλεπόμενης σήμανσης έχει γίνει βάσει του ΚΟΚ.

Οι θέσεις στάθμευσης είναι ανώνυμες (χωρίς συγκεκριμένο όνομα) για το κοινό και μπορούν να χρησιμοποιούνται για στάθμευση από οποιοδήποτε κάτοικο ή επισκέπτη ΑμΕΑ κατά την καθημερινή κυκλοφορία του.

Βασική προϋπόθεση είναι η στάθμευση να πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο για όποιον διαθέτει το ενιαίο Ευρωπαϊκό σήμα στάθμευσης (μπλε κάρτα), το οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και το οποίο εκδίδουν οι διευθύνσεις μεταφορών – επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Η χωροθέτηση κι άλλων θέσεων σε σημεία κοντά σε παραλίες και δημοτικά κτίρια συνεχίζεται.

Οι χώροι στάθμευσης για τα οχήματα ατόμων με αναπηρία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αλυσίδα πρόσβασης γιατί παρέχει στους δικαιούχους την διευκόλυνση της άνετης στάθμευσης.

Ο Δήμος Μυκόνου παρακαλεί κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να σεβαστούν τις θέσεις στάθμευσης και να μη σταθμεύουν, εφόσον δεν το δικαιούνται, καθώς είναι παράνομο και στερούν το δικαίωμα πρόσβασης και της ισότιμης συμμετοχής των ΑΜΕΑ συμπολιτών μας στη ζωή.

Η επιτήρηση των θέσεων θα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες αρχές, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα και αντίστοιχα από μέρους του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή χρήση τους και να μην υπάρχει παράνομη στάθμευση.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για συγκεκριμένες υποδομές προκειμένου οι κάτοικοι και επισκέπτες ΑμΕΑ να μετακινούνται εύκολα και με ασφάλεια σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Μύκονος, η δημιουργία θέσεων ΑμΕΑ είναι απαραίτητη.

Η Δημοτική Αρχή, σεβόμενη πως το δικαίωμα για την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε κάθε τόπο είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους, όπως και για εκείνους με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, ξεκίνησε την υλοποίηση των κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης ΑμΕΑ σε όλο το νησί ακολουθώντας τη σχετική μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας ΑμΕΑ αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία της προσβασιμότητας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δημοτική σύμβουλο κ. Τόνια Ανδρονίκου και το μέλος του συμβουλίου του Π.Α.Κ.Ο. “Γ. Αξιώτης”, κ. Γιώργο Καφεντζή, για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση τουεγχειρήματος αυτού».

(Visited 30 times, 1 visits today)