Στη Μύκονο ο Στέλιος Πέτσας – Ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έργων ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ

Newsroom
19/10/2021 9:58
 
 
 

Τον Δήμο Μυκόνου επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο έγκρισης σειράς χρηματοδοτήσεων πολύ σημαντικών έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. που αφορούν την αποχέτευση και την υδροδότηση του νησιού από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις αφορούν:

1.Έργο συνολικού ποσού 6.015.000€ για την ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση-αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑ Μυκόνου.

Το φυσικό αντικείμενο για το κύριο υποέργο της πρότασης είναι η επέκταση και αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων Αλευκάντρας, Κόρφου, Αγίου Ιωάννη, Costa Ilios με τους καταθλιπτικούς αγωγούς, ΔΕΥΑ Μυκόνου.

 

2. Έργο με τίτλο «Διαχείριση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου» συνολικού ποσού 6.697.000€ και αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης της Μυκόνου:

α) την αντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου,

β) τη μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Κόρφου, με δυναμικότητα ημερήσιας παροχής 10.000 m³/ημέρα, προς τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥA Μυκόνου,

γ) εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας και εξοπλισμού μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης στην περιοχή ενδιαφέροντος και της ένταξής τους σε σύστημα αυτόματης καταμέτρησης τους.

 

3. Έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» συνολικού ποσού 5.155.000€.

Η συνάντηση στο Γραφείο Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Δήμαρχο κ. Κουκά να ευχαριστεί τον κ. Πέτσα για τη συμβολή του και την επιτυχή ένταξη των έργων στις χρηματοδοτήσεις.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Βρούτσης, κα Μονογυιού και κ. Φόρτωμας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ατζαμόγλου και κ. Ζουγανέλης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Βιγλιάρης και ο Αν. Γενικός Διευθυντήςτης Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Κουνάνης.

Αρχικά, ο Αν. Υπουργός θέλησε να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο για όλες τις ενέργειες, από πλευράς Δήμου, οι οποίες υλοποιήθηκαν για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Τρίτσης», τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη της Κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε το ζήτημα των έργων που χρειάζονται και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Βιγλιάρης εξήγησε τα προβλήματα που απασχολούν το νησί ως προς τις υποδομές με τις βλάβες, περιέγραψε τις ενέργειες και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. έως σήμερα, ενώ ο κ. Κουνάνης επεξήγησε το ακριβές περιεχόμενο των χρηματοδοτούμενων μελετών-έργων.

Με το πέρας της συνάντησης μετέβησαν στη Μεγάλη Άμμο, τον Κόρφο, τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Αλεόμανδρα, με τελικό προορισμό τον Πλατύ Γιαλό όπου φέτος σημειώθηκαν σοβαρές βλάβες.

 

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας σημείωσε:

«Αυτό το πανέμορφο νησί – μία από τις ναυαρχίδες του τουρισμού μας – που αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας, πρέπει να μπορεί, συνεχώς, να επενδύει σε υποδομές, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδέχεται τον αυξημένο όγκο επισκεπτών, που έχει κάθε χρόνο.

Έχουμε, ήδη, διαθέσει – τους τελευταίους τρεις μήνες – περίπου 12,7 εκατ. ευρώ για ύδρευση και αποχέτευση, με τις πρόσφατες εντάξεις στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και, σήμερα, ανακοινώσαμε τη διάθεση 5,1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης.

Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να βελτιώνουμε στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα χαράς και επιτυχίας όχι μόνο για την Δημοτική Αρχή αλλά για τους κατοίκους και τη Μύκονο μας.

Κόποι και προσπάθειες χρόνων από πλευράς μας για την αναβάθμιση των υποδομών και την άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην ύδρευση και την αποχέτευση που ταλάνιζαν την καθημερινότητά μας παίρνουν οριστικά το δρόμο τους.

Οι χρηματοδοτήσεις που λάβαμε από το Κεντρικό Κράτος στo πλαίσιo του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των βασικών υποδομών του νησιού ύδρευσης και αποχέτευσης αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μέσα από τις συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, τις ολοκληρωμένες μελέτες και την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας τα λόγια πλέον γίνονται πράξεις με έργα.

Μετά την ίδρυση υποδιεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας, τη δρομολόγηση διαγωνισμού για το Χωροταξικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων της Δήλου έρχεται αυτή η χρηματοδότηση.

Ευχαριστώ θερμά την Πολιτεία και τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα για τη συμβολή τους και την ουσιαστική στήριξή τους. Παράλληλα, ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου κ. Βιγλιάρη και όλο το Δ.Σ. καθώς και τον Αν. Γενικό Διευθυντή κ. Κουνάνη και όλους όσους συνέβαλλαν από τη μεριά τους σε αυτή την επιτυχία. Μια επιτυχία που αλλάζει σελίδα στην ποιότητα της καθημερινότητας μας και στην εξυπηρέτηση των εκατομμύρια επισκεπτών μας, καθιστώντας μας επάξια σε έναν από τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, διαθέτοντας πλέον τις απαραίτητες βασικές υποδομές.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε με σοβαρότητα, σχέδιο , υπομονή αυτά που αξίζει ο τόπος μας».

(Visited 45 times, 1 visits today)