Αλλάζουν όλα στο αεροδρόμιο της Πάρου

Newsroom
15/01/2023 01:48
 
 
 

 

Ένα από τα αεροδρόμια που ανήκουν στην κυριότητα της ΥΠΑ και το ελληνικό δημόσιο καλείται να τα αναβαθμίσει, είναι αυτό της Πάρου. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο αποκτά μεγάλη αξία, καθώς το νησί αυξάνει την επισκεψιμότητά του, χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες υποδομές να καθίστανται μικρές για να εξυπηρετήσουν το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, περισσότερα από 176.000 άτομα μετακινήθηκαν αεροπορικώς προς και από το νησί της Πάρου κατά τη θερινή περίοδο του 2022.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκήρυξε το έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση των Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου», ύψους 33 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η Intrakat.

Βάσει της συγκεκριμένης σύμβασης, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στην κατασκευή νέου κτηρίου αεροσταθμού και νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου, συνολικής επιφάνειας 12.117 τ.μ., με όλες τις προβλεπόμενες Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και διαχείρισης επιβατικής κίνησης, στην αμφίπλευρη επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων συνολικά κατά 400 μέτρα, με τα συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης ζωνών ασφαλείας, στην επέκταση φωτοσήμανσης και διαγράμμισης και στην αμφίπλευρη κατά πλάτος επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 140 μέτρα.

Επιπλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει σε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας περίπου 47.000 τ.μ., στον οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων, πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, υδραυλικά έργα, οδοφωτισμός κλπ., καθώς και στη σύνδεση του οδικού δικτύου της Πάρου με τον Αερολιμένα. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται, επίσης, η κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και η επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Η βελτίωση των υποδομών του νέου αεροδρομίου της Πάρου, το οποίο λειτουργεί από το 2016 και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την Intrakat, θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του σημαντικού αριθμού επισκεπτών του νησιού, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη, όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Σημειώνεται ότι ο η Intrakat ήταν ανάδοχος ανακατασκευής και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που πήρε και λειτουργεί η Fraport Greece.

Σε δηλώσεις του που δημοσιοποίησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος δήλωσε:

«Το αεροδρόμιο του νησιού μας αλλάζει προς το καλύτερο και εκσυγχρονίζεται ολοκληρωτικά! Ένα αίτημα χρόνων γίνεται πράξη μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα αναβάθμισης ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία.
Η Πάρος αποκτά έναν αερολιμένα σύγχρονο και λειτουργικό που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια κατοίκους και επισκέπτες. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες με πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον και σεβόμενες το τοπικό μικροκλίμα. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για την Πάρο που θέλουμε και την Πάρο που μας αξίζει.
Με σεβασμό στο περιβάλλον μας και τον τόπο μας».

Με πληροφορίες από το huffingtonpost.gr

(Visited 621 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*