Κ.Υ. Πάρου: Συνταγογράφηση φαρμάκων τηλεφωνικά

Newsroom
12/03/2020 01:58
 
 
 

 

Βρισκόμαστε εν μέσω σοβαρής επιδημίας η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ιδιαίτερα επίνοσα άτομα αυξημένου κινδύνου (ηλικιωμένοι, διαβητικοί κ.λπ.).

Υπάρχουν επίσημες οδηγίες από το ΥΥΚΑ για παραμονή ομάδων υψηλού κινδύνου στην οικία τους, ενώ συγχρόνως οι μονάδες υγείας κάθε είδους, αποτελούν περιοχές πολύ επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού.

Για αυτούς τους λόγους, το Κ.Υ. Πάρου αποκλειστικά για αυτή την επικίνδυνη περίοδο, έχει ξεκινήσει πιλοτικά την συνταγογράφηση φαρμάκων εξ’ αποστάσεως (από τηλεφώνου) η οποία θα γίνεται ως εξής:

1. Ο ασθενής θα κλείνει τηλεφωνικό ραντεβού δίνοντας κατά προτίμηση το σταθερό τηλέφωνό του, παραμένοντας στην οικία του στον εν λόγω χρόνο
2. Ο ιατρός τηλεφωνεί στον ασθενή στην ώρα περίπου του ραντεβού
3. Εξακριβώνει τα στοιχεία ταυτότητάς του μέσω της καρτέλας του με το ΑΜΚΑ
4. Συνταγογραφεί τα φάρμακα που ζητά ο ασθενής και υπάρχουν ήδη ως χρόνιες συνταγές στο ιστορικό του ασθενή
5. Εκτυπώνει να έγγραφα και τα εσωκλείει σε κλειστούς φακέλους, οι οποίοι παραλαμβάνονται από οποιοδήποτε πολίτη ο οποίος θα επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα του ασθενή. Δύναται και ένα άτομο να παραλάβει πολλούς φακέλους υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδείξει τις αντίστοιχες αστυνομικές ταυτότητες.

Προσοχή:

Ασθενείς οι οποίοι (λόγω ηλικίας κ.λπ.) δεν δύναται να επικοινωνήσουν μόνοι, να διαβάσουν με ακρίβεια τα ονόματα των φαρμάκων, να πουν το ΑΜΚΑ κ.λπ., πρέπει να επικοινωνούν είτε με τη βοήθεια συγγενικού τους προσώπου το οποίο γνωρίζει καλά τα φάρμακα τα οποία παίρνουν, είτε να έχουν προσκομίσει από την προηγουμένη γραπτό σημείωμα (π.χ. από το φαρμακοποιό) που θα αναγράφει με ακρίβεια την ΦΑ.

Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται από την Τετάρτη (11 Μαρτίου) σε πλήρη ισχύ αποκλειστικά για τις συνταγογραφήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κ.Υ. Πάρου και όχι σε αυτές των Π.Ι.

Ο υπογράφων, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Νάουσας (κ. Μπαφίτη) και Μάρπησας (κ. Αντωνοπούλου) ενώ θα συναντηθεί άμεσα και με το δήμαρχο Πάρου κ. Κωβαίο, με σκοπό το μέτρο με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής, να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί.

Τέλος, τονίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται αρχικά πιλοτικά και είναι πιθανό να διακοπεί ή να τροποποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο ΕΠ/ Δ/ΝΤΗΣ
ΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

(Visited 191 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*