Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος: Ανοιχτές οι εκκλησίες σε Πάρο και Νάξο τα Θεοφάνεια με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Newsroom
05/01/2021 23:52
 
 
 

 

Ανοιχτές θα είναι αύριο, ημέρα των Θεοφανείων, οι εκκλησίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων και με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών.

Αυτά μεταξύ άλλων σημείωσε μιλώντας στο naxostimes.gr ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος βασιζόμενος στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος το βράδυ της Τρίτης.

Όπως είπε ο Αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός των ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν, σε καμία περίπτωση, λιτανείες ή τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

«Εξαιρέσεις δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση» τόνισε.

Η εκκλησία εμμένει στα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας προ των εορτών

Όλα τα παραπάνω (που αναγράφονται και στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου) έρχονται σε σύγκρουση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση, που έκανε λόγο για κλειστούς ναούς και λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών, τα οποία η εκκλησία δεν αποδέχεται και δεν θα εφαρμόσει.

Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος η εκκλησία εμμένει στα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας προ των εορτών και είχαν περιληφθεί σε ΚΥΑ, δηλαδή να διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς και να λειτουργήσουν τα Θεοφάνεια σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί. (Τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας δηλαδή ανά 15 m² ένας άνθρωπος, το πολύ 50 άτομα στους μεγάλους ναούς και 25 άτομα στους ναούς που είναι κάτω των 350 m² κ.λπ.).

Γιατί αντέδρασε η εκκλησία με αυτόν τον τρόπο

Όπως είπε ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος «κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαμήνου από την πλευρά της εκκλησίας υπάρχει μια συνεργασία και αποδοχή των μέτρων που είναι δύσκολα και επώδυνα για όλους».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε «στην περίπτωση αυτή, η πολιτεία έδειξε περιφρόνηση στην εκκλησία, δεν υπήρξε διάλογος, δεν ειπώθηκε τίποτα από πριν και δεν έγινε καμία συνεννόηση. Μάθαμε για τις αποφάσεις της Πολιτείας από τα ΜΜΕ».

«Υπήρξε δηλαδή μία ενόχληση για αυτό και ως προς το χειρισμό και ως προς την ουσία. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις μέσα από την εκκλησία και από τους πιστούς και από ιερείς» τόνισε.

Η εκκλησία έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να οργανωθεί

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος απέδωσε το γεγονός των αυστηρών μέτρων από την πλευρά της πολιτείας στο ότι τις τελευταίες ημέρες πανευρωπαϊκά υπάρχει μια έξαρση της νόσου Covid-19 που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μια εμπλοκή στα θέματα των εμβολίων και δε γίνεται η τροφοδοσία τους σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί.

«Αυτό ίσως προβληματίζει πολύ την πολιτεία. Μετά την πάροδο αυτών των ημερών που απαιτούνται, δούμε ότι επανερχόμαστε και πάλι σε μια δύσκολη κατάσταση, αυτό θα σημάνει ίσως νέα μέτρα πιο αυστηρά και ίσως πάλι να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά τα προβλήματα αλλά τα Θεοφάνεια είναι μόνο μια ημέρα και εξάλλου η εκκλησία έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να οργανωθεί» τόνισε ο κ.κ. Καλλίνικος.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Όπως σημείωσε στο naxostimes.gr ο Μητροπολίτης Παροναξίας «η Ιερά Σύνοδος πρόκειται να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ο διάλογος είναι το μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων. Επίσης θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) εξ ονόματος όλης της εκκλησίας της Ελλάδος. Τέλος θα απευθύνει έκκληση να εξασφαλιστεί τάχιστα ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Παράλληλα προς όλα αυτά η εκκλησία δείχνει τη θετική της τοποθέτηση στο θέμα του εμβολιασμού».

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα;

Οι πιστοί σίγουρα θα σπεύσουν στις εκκλησίες, κάτι όμως που βάση της πιο πρόσφατης ΚΥΑ, είναι παράνομο αφού προβλέπει λειτουργία χωρίς πιστούς και φυσικά δεν υπάρχει σχετικός αριθμός για sms στο 13033.

Τι θα γίνει λοιπόν σε περίπτωση ελέγχων από την αστυνομία;

Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας «αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορούμε να δώσουμε την απάντηση. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα».
Ανέφερε επίσης ότι «ο εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου είπε ότι ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του. Εμείς τη δουλειά μας και η αστυνομία τη δική της» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τους πιστούς… Οι πιστοί εάν γίνουν έλεγχοι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, το ίδιο και οι ιερείς που θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν ξέρω τι θα γίνει πάνω σε αυτό. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει μια πιο ήρεμη σκέψη και δεν θα γίνουν ακραίες εκδηλώσεις».

Δεν θέλουμε να γίνουμε αιτία διασποράς του ιού αλλά και προστίμων

Τέλος ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος επισήμανε ότι «αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να μη γίνουμε αιτία διασποράς του ιού και να μη γίνουμε αιτία εμείς για τους ανθρώπους να έρθουν σε δύσκολη θέση. Οι εποχές είναι δύσκολες… οι συνθήκες διαβίωσης του λαού είναι δύσκολες και σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να πληρώσουν και πρόστιμα».

«Εμείς συνεχώς προσευχόμαστε να φύγει αυτή η μεγάλη δοκιμασία και ο κόσμος να απαλλαγεί από τον ιό που ταλαιπωρεί πάρα πολύ όλους τους ανθρώπους».

(Visited 654 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*