Σε Πάρο και Νάξο το ιστορικό Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart” – Τηλεοπτική υπερπαραγωγή και εκδηλώσεις (video+φώτος)

Newsroom
09/10/2021 12:56
  •  
  •  
  •  

 

Σε Πάρο και Νάξο θα καταπλεύσει εντός των επόμενων ημερών το Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart”, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Tο Shtandart θα καταπλεύσει στα δύο νησιά των Κυκλάδων από τις 10 – 15 Οκτωβρίου. Aρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη μόνο στην Πάρο όμως μετά από παρέμβαση του υπεύθυνου του Domus Festival Naxos Νίκου Καραβία, το ιστιοφόρο θα επισκεφτεί και τη Νάξο.

Στην Πάρο, θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολίων και των βυθισμένων ρωσικών πλοίων, διερεύνηση προσωπικών αντικειμένων, τεχνουργημάτων, εγγράφων και εικονισμάτων που φιλοξενούνται στα μουσεία της Νάουσας καθώς και τοποθέτηση δύο αναμνηστικών πινακίδων. Στη Νάξο, που θα παραμείνει για μικρότερο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και βιντεοσκόπηση στη σχολή Αγίου Γεωργίου Γρόττας.

“Στόχος είναι η δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση” σημειώνει στο naxostimes.gr ο κ. Καραβίας.

“Πρόκειται για τηλεοπτική υπερπαραγωγή (Docimanteur) της Κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας RTR (ομάδα καναλιών Ρωσικής Ραδιοτηλεόρασης) με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Ρωσία.

Η παραγωγή αναφέρεται στην παρουσία του Ρωσικού στόλου στο αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια των Ορλωφικών 1764 – 1774 και είναι αφιέρωμα στην μνήμη των Ρώσων ναυτικών των μοιρών του στόλου της Βαλτικής και των Ελλήνων εθελοντών που πήραν μέρος στην αποστολή του Ρωσικού ναυτικού στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου 1769-1774″ προσθέτει.

 

Επεισόδια κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα προβάλλονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων Ρωσικών και Ελληνικών καναλιών.

Έκθεση με θέμα την Ελλάδα και παράλληλες εκδηλώσεις

Το παλιό Ιστορικό ιστιοφόρο έχει μήκος 34,5 μέτρα και θα καταπλεύσει από τη Ρωσία στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Παροναξία εντός του πλοίου θα λειτουργεί έκθεση που αφορά στην Ελλάδα και έχει τίτλο “Η πιο όμορφη χώρα”.

Κατά την παραμονή του στα νησιά η είσοδος στο πλοίο θα είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, επισκέψεις σε διάφορα σημεία Δηρός, Λαγκοβάρδα, Νάουσα (εκεί που ήταν ο Ρωσικός Ναύσταθμος) και αλλού με παράλληλα γυρίσματα καθώς και μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

“Ο υπεύθυνος του προγράμματος είναι παλιός καλός μας φίλος” σημειώνει ο κ. Καραβίας και προσθέτει:

”Μόλις μας κάλεσε στην Πάρο του πρότεινα να συμπεριλάβει στην παραγωγή και την Ρωσική σχολή Αγίου Γεωργίου Γρόττας στη Νάξο με επίσκεψη του πλοίου έστω και για λίγο στο νησί. Επικοινώνησα με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τους ενημέρωσα και προχωρήσαμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το ιστιοπλοϊκό να έρθει και στο νησί μας”.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Ονομασία: Shtandart Εκτόπισμα 220 τον.

Μήκος 34,5 m,

Φάρδος 6,9m,

Βύθισμα 3,3m ,

Κινητήρες 2 Volvo Penta TAMD 122P, 522 H.P.

Ιστιoφορία 620 m2.

 

Η ανακοίνωση του δήμου Πάρου για την επίσκεψη του Shtandart στο νησί

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, μετά τις 8:00 πμ., θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Νάουσας το ιστιοφόρο Shtandart, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στην Πάρο έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και της εταιρίας παραγωγής ταινιών «Skyfirst».

Η Πάρος τον 18ο αιώνα λειτούργησε ως το διοικητικό κέντρο της Ρωσικής Ηγεμονίας του Αρχιπελάγους. Στον κόλπο της Νάουσας, όπου εγκαταστάθηκε ο Ναύσταθμος των Ρώσων και ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία από το 1770 έως το 1775, μετά την αιματηρή εξέγερση των ελληνικών πληθυσμών με την υποκίνηση των Ρώσων, γνωστή ως Ορλωφικά, διασώζονται μέχρι σήμερα ερείπια των οχυρών εγκαταστάσεων του.

 

Στην ευρύτερη περιοχή, θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολίων και των βυθισμένων ρωσικών πλοίων, διερεύνηση προσωπικών αντικειμένων, τεχνουργημάτων, εγγράφων και εικονισμάτων που φιλοξενούνται στα μουσεία της Νάουσας καθώς και τοποθέτηση δύο αναμνηστικών πινακίδων. Στόχος είναι η δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

Η Ρωσική ερευνητική αποστολή θα αναχωρήσει από την Πάρο το μεσημέρι της 14ης Οκτωβρίου, και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί θα επισκεφθεί επίσης τον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, τη Μονή Λογγοβάρδας όπου εκτίθεται η εικόνα του Αγίου Ευσταθίου Πλακίδα και εκκλησιαστικό βιβλίο με σχέδιο του Λάμπρου Κοτσώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου και την έκθεση “Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775” στο Πάρκο Πάρου.

Το ξύλινο τρικάταρτο ιστιοπλοϊκό Shtandart, το οποίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Μαρίνα της Νάουσας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε αυτό, από τις 10 έως και τις 13 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-18:00, με μέγιστο αριθμό επισκεπτών τα 25 άτομα ταυτοχρόνως. Τον κύκλο των εκδηλώσεων στην Νάουσα θα συμπληρώσει μία νησιώτικη βραδιά με Ρώσους και Παριανούς μουσικούς και χορευτικά, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 μ.μ.

Τέλος, ο Δήμος Πάρου θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Πρόεδρο κα Ελισσάβετ Παπαζώη και τα μέλη της Δημοτικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021, τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πάρου ήτοι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την ΚΔΕΠΑΠ και το ΚΠΠΑ και τους Προέδρους τους κ.κ. Σταύρο Καραχάλιο, Δημήτρη Αντιπαριώτη και Μικέ Λεοντή αντίστοιχα, για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους στις δράσεις και τη φιλοξενία της Ρωσικής αποστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Άι Γιάννης Δέτης, καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό του κ. Δημήτρη Κουρτέλη και το τουριστικό γραφείο «Αnemomylos Travel” για τη χορηγία των μετακινήσεών της.

 

(Visited 2,300 times, 1 visits today)