Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου: «Όχι σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της Πάρου»

Newsroom
18/10/2021 11:42
 
 
 

 

«Θύματα» των συγχωνεύσεων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας έπεσαν το ΕΠΑΛ Πάρου (και οι τρεις τάξεις) και το Γυμνάσιο Πάρου (Α’ τάξη), όπως κατήγγειλε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου.

Σε ανακοίνωση της, καταγγέλλει την τακτική του Υπουργείου, την οποία μάλιστα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει υγειονομικά προβληματική και παιδαγωγικά επικίνδυνη, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους φορείς (ιδιαίτερα τους γονείς και τον Δήμο Πάρου) να κινηθούν δυναμικά ώστε να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις των προαναφερόμενων τμημάτων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας επιχειρούν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και να υποβαθμίσουν σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας το 2020, εν μέσω πανδημίας, αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 ή και 26 στα δημοτικά σχολεία και από 14 σε 16 στα νηπιαγωγεία.

Τώρα το Υπουργείο Παιδείας, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζει και πάλι την ίδια τακτική και μάλιστα με ένταση, αφού επιτρέπει μέχρι και με 27 μαθητές ανά τμήμα, σε γυμνάσια και λύκεια κυρίως, ή σε υποβάθμιση σχολείων σε όλες τις βαθμίδες.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο για «βελτιωτική διαρθρωτική κίνηση» και «επιμελημένο εξορθολογισμό» , την ίδια ώρα που 6.000 θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές και σε ιδιαίτερα επικίνδυνες υγειονομικά συνθήκες, όμως ο στόχος είναι ένας, ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Χάριν του «εξορθολογισμού» το Υπουργείο Παιδείας μοιάζει να ξεχνά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αρνητικές παιδαγωγικές συνέπειες των συγχωνεύσεων στους μαθητές, που θα υποχρεωθούν σε αλλαγές εκπαιδευτικών και συμμαθητών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα.

Τα σχολεία της Πάρου δεν εξαιρέθηκαν. Με την ίδια τακτική που ακολουθήθηκε παντού, αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων έδωσε την εντολή να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων άμεσα: α) το ΕΠΑΛ Πάρου στις τάξεις Α’,Β’ και Γ’ και β) το Γυμνάσιο Πάρου στην Α’ τάξη.

Οι ενέργειες αυτές που υλοποιούνται σε περίοδο πανδημίας που επιβάλλει μικρότερο αριθμό μαθητών, είναι και υγειονομικά προβληματικές και παιδαγωγικά επικίνδυνες.

Ζητούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς, και ιδιαίτερα τους γονείς και το Δήμο Πάρου, να κινηθούν δυναμικά ώστε να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στο νησί μας. Συγχωνεύσεις που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή και σε αναστολή λειτουργίας μικρών σχολικών μονάδων .

(Visited 16 times, 1 visits today)