Καταδυτική αποστολή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο για τη συλλογή θραυσμάτων πετρωμάτων

Newsroom
21/06/2022 12:43
 
 
 

 

Εκτενής και επιλεκτική δειγματοληψία πετρωμάτων, από την κορυφή και τα πρανή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου, το οποίο είναι ένα από τα δύο ενεργά κέντρα του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης, πραγματοποίησε κοινή καταδυτική αποστολή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

 

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος της ΕΑΓΜΕ για την εκτίμηση της ηφαιστειακής διακινδύνευσης στο χώρο, σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και την Περιβαλλοντική Οργάνωση “Dive In Action”, η οποία δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με σκοπό την προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου, ιδιαίτερα δε των μουσειακών σχηματισμών της καλδέρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Η θέση του υποθαλάσσιου ενεργού ηφαιστείου του Κουλούμπου σε σχέση με τη Σαντορίνη. Έχει σημανθεί η περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου, το ρηχότερο σημείο της οποίας βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

 

Η κορυφή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου. Διακρίνονται τα μεγάλα γωνιώδη θραύσματα πετρωμάτων, η συλλογή των οποίων είναι ο στόχος της αποστολής

 

Οι δύτες συλλέγουν τα πετρώματα που εκτινάχθηκαν από την έκρηξη του 1650

 

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Θήρας και του Δημάρχου κ. Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος εξασφάλισε τη διάθεση κατάλληλου σκάφους από τη Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης.

Οι δύτες της “Dive In Action” Καμπανός Δημήτρης (εκπαιδευτής καταδύσεων με πιστοποίηση στην Επιστημονική Κατάδυση και Φυσική Ωκεανογραφία), Ανδριάνα Δαρζέντα και Αναστασιάδης Λάζαρος (βοηθοί εκπαιδευτές) συνέλεξαν 37 μεγάλα θραύσματα πετρωμάτων από βάθη μεταξύ -21 και -54 μέτρα, τα οποία είχαν εκτιναχθεί κατά την έκρηξη του 1650.

Τα 37 δείγματα πετρωμάτων που συλλέχθηκαν, από τα -21 έως τα -54 μέτρα

 

Η μελέτη, ανάλυση και χρονολόγηση αυτών των δειγμάτων αναμένεται να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650. Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στην ποσοτική εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου από πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κουλούμπου, ώστε οι αρχές πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών, αν ποτέ χρειαστεί.

Το συντονισμό της δράσης αυτής είχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της ΕΑΓΜΕ και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης.

Λεπτομερής απεικόνιση της βαθυμετρίας του Κουλούμπου (από Kiliasetal. 2013). Το γαλάζιο βέλος δείχνει την περιοχή δειγματοληψίας

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.