Το Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ

Newsroom
24/08/2022 17:11
 
 
 

Ανακοίνωση για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη Σαντορίνη εξέδωσε το Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή δεδομένων και των σκληρών εργασιακών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, καλεί όλες τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, αλλά και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της.

Το Συνδικάτο αναγνωρίζει ότι η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών των συναδέλφων, ούτε λύνει το τεράστιο ζήτημα της εποχικότητας, ωστόσο τονίζει ότι είναι ένα πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη Σαντορίνη, δικαιώνει την απόφαση των εργαζομένων πριν από τέσσερα χρόνια να οργανωθούν και να ιδρύσουν Συνδικάτο, να παλέψουν για να βελτιωθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.

Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη σημαντικότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχεται την εποχή που όλες οι αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ που διέλυσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις είναι σε ισχύ, δημιουργώντας για τους εργαζόμενους μια κόλαση για πάνω από 10 χρόνια, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε κλάδο που απέφερε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Το γεγονός ότι ξεπεράσαμε εμπόδια όπως οι αντεργατικοί νόμοι που αντιπαλέψαμε, οι υπογραφές ηγεσιών στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού σε συλλογικές συμβάσεις που μείωσαν τους μισθούς και αφαίρεσαν δικαιώματα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, ώστε να επιστρέψουν όλοι όσους έδιωξε η αντεργατική πολιτική και οι εργοδοτικές πρακτικές που επιβάλανε εργασιακό μεσαίωνα. 

Έχουμε επίγνωση ότι το πρώτο αυτό βήμα ούτε καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών των συναδέλφων, ούτε εξασφαλίζεται η τήρηση ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε και λύνει το τεράστιο ζήτημα της εποχικότητας, δηλαδή να δουλεύει κανείς έξι μήνες για να ζήσει δώδεκα. 

Όμως είναι βέβαιο ότι η αρχή έγινε. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το Συνδικάτο μας πιο μαζικό, πιο δυνατό, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη αυτό που αξίζουμε. Σύγχρονα δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. 

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι του νησιού να γραφτούν όλοι στο σωματείο μας, για να  προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη σκληρή μάχη που θα είναι η εφαρμογή της σύμβασης μας.

 

 

 

(Visited 41 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.