ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Καθολική και ομόφωνη στήριξη στον Δήμαρχο Θήρας – Τι αναφέρει το ψήφισμα συμπαράστασης

Newsroom
13/03/2023 15:23
 
 
 

 

Στο πλευρό του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα και του Αντιδήμαρχου Θήρας Σπύρου Δρόσου στέκεται το σύνολο της Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου, μετά την αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη δίωξη τους για τα προβλήματα που προκαλούνται στο νησί από τη λειτουργία της χωματερής.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δήμαρχων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη συνεδρίασε εκτάκτως χθες Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, εκφράζοντας ομόφωνα τη στήριξη τους στους κ.κ. Σιγάλα και Δρόσο με την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος συμπαράστασης:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη, οργή και αγανάκτηση για την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας των Κυκλάδων (cycladiki.gr), την έκδοση αυτεπαγγέλτου εντάλματος σύλληψης διαρκείας, του συναδέλφου Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, για προβλήματα από τη λειτουργία της χωματερής, στο νησί της Σαντορίνης.

Η έκπληξη κι ο έντονός μας προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι μια τέτοια – προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση – ενέργεια από την κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής και με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που σήμαινε ότι ο Δήμαρχος Θήρας θα κρατείτο στο Αστυνομικό τμήμα, ως τη Δευτέρα το πρωί, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή για να απολογηθεί κάτι που δεν έγινε, λόγω της τυχαίας απουσίας του, από τη Σαντορίνη, εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον, μας προβληματίζει ότι αυτή η ενέργεια της Κυρίας Εισαγγελέα, πριν καν λάβει γνώση αυτής ο ίδιος ο Δήμαρχος, διέρρευσε στον Τύπο, αρχικά των Κυκλάδων και στη συνέχεια σε πανελλαδικά μέσα (makeleio.gr), στοχοποιώντας τον, σαν να ήταν κακοποιός, του κοινού ποινικού δικαίου.

Παράλληλα αυτή η ενέργεια της Κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου, αν βέβαια επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, αντίκειται και στο νόμο, μιας και στο Άρθρο 99, του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 5003/2022, επεκτείνεται η ιδιάζουσα δωσιδικία, της Παρ. 06, του άρθρου 111, του Κ.Π.Δ. (Ν.4620 /2019 Α 196) και περιλαμβάνει Περιφερειάρχες και Δημάρχους, κάτι που σημαίνει ότι ΔΕΝ διώκονται με αυτόφωρη διαδικασία, από πρωτοβάθμια όργανα της Δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, τόσο ο Δήμαρχος Θήρας-Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, αλλά και όσοι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, απορούν και εξίστανται. Αυτό που θα ανέφερα εγώ μόνον, είναι ότι τα προβλήματα με τη χωματερή της Σαντορίνης, αλλά και άλλων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι υπαρκτά εδώ και δεκαετίες, αλλά όλα βρίσκονται στη διαδικασία διευθέτησής τους, τόσο μέσω του Τοπικού, όσο και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, τόσο από τους Δήμους μας, όσο και από τον ενιαίο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Η δε συγκυρία, άσκησης ελέγχου και δίωξης κατά Αυτοδιοικητικών, για τέτοια ζητήματα, που είναι φυσικά εδώ και δεκαετίες προβλήματα ανοιχτά για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Χώρας, γίνεται στο επίσημο ξεκίνημα μιας πολύ ελπιδοφόρας τουριστικής περιόδου, στην οποία ειδικά η Σαντορίνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, για όλο τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά και συνάμα μέσα σε μια χρονιά εκλογών της Αυτοδιοίκησης.
Για τους λόγους αυτούς είναι αδιανόητη, η αυτόφωρη διαδικασία κατά του Συναδέλφου Δημάρχου Αντώνη Σιγάλα, που κατά τα δημοσιεύματα έγινε Παρασκευή απόγευμα, για ένα θέμα, που σε τίποτα δεν άλλαξε οτιδήποτε, αντίθετα έτσι είχε παραληφθεί από τον Δήμο, και έτσι ακριβώς είναι τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόνον δυσφήμιση για το εμβληματικό αυτό νησί «προσφέρουν» τέτοιες ενέργειες εναντίον ενός Αιρετού, ενός Αυτοδιοικητικού και εν προκειμένω αναρμοδίως ενός Δημάρχου.

Ζητάμε λοιπόν, να μείνουν όλοι μακριά από την ποινικοποίηση της Πολιτικής και των Πολιτικών. Ζητάμε να μείνουμε μακριά από Καταχρήσεις Εξουσίας, που τις πληρώνει η κοινωνία και ο Ελληνικός Λαός. Γιατί η Σαντορίνη χωρίς τουρισμό και δουλειά, είναι δηλητήριο στον εργαζόμενο λαό, που έχει ανάγκη να βγάλει το ψωμί του.

Αυτή η παράτυπη, παράνομη και άκαιρη διαδικασία, στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του νησιωτικού λαού, στην αρχή της Τουριστικής, Εργασιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής δραστηριότητας, για το 2023.

Τέλος με βάση το Άρθρο 99, του Νόμου 5003/2022, οι Δήμαρχοι ρητά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Αυτόφωρης διαδικασίας αυτού, παρά μόνον στην αρμοδιότητα, του Δευτεροβάθμιου οργάνου της Δικαιοσύνης, δηλαδή του Εφετείου.

Για όλα τα πιο πάνω, εκδίδουμε ΨΗΦΙΣΜΑ, από το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, που Καταδικάζει Ρητά και Κατηγορηματικά, την παράνομη και άτοπη ενέργεια της Εισαγγελέως, στην περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, που τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ακριβή και αληθή».

Ας σημειωθεί ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Δρόσος, μετά την απολογία του στις 11:30, αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε δικάσιμος για την επόμενη Τετάρτη. Ο Δήμαρχος κ. Σιγάλας θα εμφανιστεί στην Εισαγγελέα λίγο αργότερα, αφού αναμένεται να έρθει Νάξο με το πλοίο το μεσημέρι.

(Visited 83 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.