Εμπειρογνώμες του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπο απ’ όλο τον κόσμο συναντώνται στη Σαντορίνη

Newsroom
04/05/2023 17:19
 
 
 

 

Ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο (Σαντορίνη), διοργανώνει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 11 Μαΐου 2023, ενώ η ενημερωτική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά.

Υλοποιώντας το ερευνητικό έργο «Εκτίμηση Ηφαιστειακού Κινδύνου και Επιδεκτικότητας στα Ενεργά Ηφαίστεια της Χώρας», η ΕΑΓΜΕ έχει συντάξει και εκτελεί το «Πρόγραμμα Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο» στη Σαντορίνη.

Η Διεθνής Επιτροπή αποτελείται από 18 κορυφαίους επιστήμονες στο πεδίο του ηφαιστειακού κινδύνου και της εκτίμησης της σχετικής διακινδύνευσης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος της να εκτιμήσει και ορίσει με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, τα ποσοστά εκδήλωσης των πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο.

Τα εξαχθέντα αποτελέσματα και εκτιμήσεις θα διατεθούν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

(Visited 109 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.