Σαντορίνη: Εθελοντική Αιμοδοσία στις 11- 19 Μαΐου – Τι εξηγεί ο γιατρός για την αιμοδοσία

Newsroom.
08/05/2024 15:46
 
 
 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 67η εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη από την Τράπεζα Αίματος από τις 11- 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αλλά και τα χειρόγραφα που τηρεί η Τράπεζα Αίματος από το 1992 μέχρι το 2023 τα νούμερα των μονάδων αίματος και των εθελοντών αιμοδοτών που συμμετέχουν είναι υψηλά, κατατάσσοντας την Σαντορίνη σε μία από τις πρώτες θέσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ευρώπη .

Συγκεκριμένα από το 1992 έως και το 2023 συλλέχθηκαν 38.213 μονάδες Αίματος από τους 7.853 εθελοντές αιμοδότες που συμμετέχουν στην διαδικασία.

Με αφορμή την χορηγία 3 μονάδων Αίματος που έλαβε από την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, για την επέμβαση της μητέρας του, ο Κάτωνας Νομικός, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ευχαριστήρια επιστολή του εξηγεί τι είναι αιμοδοσία, γιατί γίνεται, πως γίνεται και πόσο ωφέλιμη είναι για τον αιμοδότη αλλά και για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών, που υπάρχουν σε αίμα. “Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Μαρία Αργυρού και την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης δια την χορηγία τριών (3) μονάδων Αίματος, τις οποίες έλαβε η μητέρα μου (για το χειρουργείο που έγινε σε Ιδιωτική Κλινική Αθηνών- η επέμβαση ήταν Ολική Αρθροπλαστική γόνατος)”

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η αιμοδοσία είναι η ιατρική διαδικασία που συνίσταται στη λήψη από το δότη (αιμοδότης) αίματος ή συστατικών του με σκοπό την επεξεργασία, συντήρηση και τη διάθεση αίματος στον τελικό λήπτη. Η αιμοδοσία σαν διαδικασία είναι απλή και είναι κατά κανόνα εθελοντική. Έχει διάρκεια περίπου 15 λεπτά.

Γιατί γίνεται ?

Από τις μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πολύωρες. από την αιμοκάθαρση μέχρι την μεσογειακή αναιμία, από την χορήγηση λευκών αιμοσφαιρίων μέχρι τα τροχαία ατυχήματα, είναι απαραίτητες οι μονάδες αίματος. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της.

Πώς γίνεται?

Η διαδικασία λήψης του αίματος γίνεται ως εξής .

Ο υποψήφιος αιμοδότης πηγαίνει στο χώρο αιμοδοσίας .Εκεί τον υποδέχονται ο γιατρός και το προσωπικό της Αιμοδοσίας, του δίνουν να συμπληρώσει ένα έντυπο με πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του και εφόσον ο υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις, το ιατρικό προσωπικό, του κάνει κάποιες πρώτες εξετάσεις πίεσης και αιμοσφαιρίνης ( μικροαιματοκρίτης). Στην συνέχεια ο γιατρός θα συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του αιμοδότη και θα αποφασίσει αν μπορεί η όχι να αιμοδοτήσει την συγκεκριμένη μέρα . Εφόσον όλα είναι όπως πρέπει, ακολουθεί μια μικρή αναμονή και στην συνέχεια με άσηπτο τρόπο ο γιατρός της Μονάδας Αιμοδοσίας ή του Νοσοκομείου παίρνει αίμα από την φλέβα με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό που είναι αποστειρωμένος και μίας χρήσης ώστε να εξαλειφθούν οποιαδήποτε κίνδυνοι . Το αίμα συλλέγεται σε ειδικούς ασκούς αποστειρωμένους και μετά την αιμοδοσία πηγαίνει για έλεγχο προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλές για την χρήση του.

Γιατί να γίνει κάποιος αιμοδότης?

– Η ανάγκη για αίμα στην χώρα μας είναι αυξημένη, αφού το αυξημένο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας ..Δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για αίμα αυτόνομα .Οπότε αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία προκειμένου να βοηθήσουμε στην σωστή λειτουργία των ελληνικών νοσοκομείων σε όλη την Επικράτεια.

Η αιμοδοσία μπορεί να γίνεται κάθε τρείς μήνες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τον αιμοδότη. Δίνοντας αίμα επιτρέπουμε την ομαλή λειτουργία των μονάδων Υγείας, των Νοσοκομείων μας και επιτρέπουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών

– Η αιμοδοσία αλλάζει τις ζωές όλων .
Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει την ζωή μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών

– Ο αιμοδότης έχει καλή κλινική εικόνα της υγείας του
Κάθε αιμοδότης υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να δώσει αίμα, συνεπώς έχει καλύτερη εικόνα της υγείας του .

– Η αιμοδοσία μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και των θρομβώσεων.
Με την λήψη αίματος, μειώνεται η πηκτικότητα του αίματος των αιμοδοτών και συνεπώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό.

– Οι αιμοδότες στην Ελλάδα δικαιούνται μία με δύο μέρες αδείας αιμοδοσίας κάθε χρόνο.

– Οι συστηματικοί αιμοδότες διαθέτουν βιβλιάριο αιμοδοσίας βάσει του οποίου μπορούν να ζητήσουν αίμα αν παραστεί ανάγκη .

Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται μόνο προσφέρεται . Είναι ζήτημα ζωής και τιμής. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιο άλλο το δώρο της ζωής.

Ο εθελοντής είναι ο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης .

Η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος έχει προγραμματιστεί στις 11 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 19 Μαΐου και το πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο.

Πηγή: santorinimagazine.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*