ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας: «Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!»

Newsroom
31/08/2021 14:23
 
 
 

Χωρίς ουσιαστική θωράκιση των σχολείων απέναντι στον κορωνοϊό ξεκινά η νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας, η οποία – σε ανακοίνωση που εξέδωσε – υποστηρίζει ότι ο μαζικός εμβολιασμός έχει μετατραπεί σε μέσο εκβιασμού και διαίρεσης των εργαζομένων.

Η ΕΛΜΕ Θήρας, εκτός από την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, προτείνει μια σειρά μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει ήδη αποδείξει τη συνέπεια του απέναντι στα υγειονομικά πρωτόκολλα και διαδικασίες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας. Γι’ αυτό να μην κουνάνε το δάχτυλο στον λαό και στους/στις εκπαιδευτικούς, δεν έχουν κανένα δικαίωμα!

Μέσα στο καλοκαίρι (21 Ιουλίου), τα σωματεία μας βρέθηκαν έξω από το Υπ. Υγείας απαιτώντας άμεσα μέτρα για την πανδημία και την εξάπλωση του 4ου, ακόμα πιο σφοδρού κύματος, που ήταν προ των πυλών. Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, με την εφαρμογή των «πρωτοκόλλων» που επέβαλαν οι τουριστικοί όμιλοι, με τα ανύπαρκτα μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιστήμη, με αποτέλεσμα την απαξίωση της στη συνείδηση πολλών πολιτών, μετά τις αντιφάσεις και της παλινωδίες της κυβέρνησης. Οι επιλογές της είναι αυτές που οδήγησαν στη σύγχυση και στην ανασφάλεια.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

*Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών/τριών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών/τριών, ενώ σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

*Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και όχι μόνο.

*Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις προσωπικού καθαριότητας.

*Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, απαντούν με self-test στους μαθητές και τις μαθήτριες και επί πληρωμή τεστ στους/στις εκπαιδευτικούς, πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη. Αλήθεια, ποια επιστημονική εξήγηση επικαλούνται για τον διαχωρισμό αυτόν; Πέρυσι ήταν αξιόπιστα τα self-tests για τους/τις εκπαιδευτικούς, ενώ φέτος είναι αξιόπιστα μόνο για τους/τις μαθητές/τριες;

*Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντούν με απαράδεκτους εκβιασμούς, διαίρεση των εργαζομένων και κοινωνικό αυτοματισμό.

*Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια τα σχολεία υπολειτουργούν, αντί να πάρουν μέτρα για την αναπλήρωση των πολλαπλών μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους/στις μαθητές/τριες, για μια ακόμα φορά προσπαθούν με επικοινωνιακά τρικ να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας.

Με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας γίνεται μια απαράδεκτη προσπάθεια να δείξουν με το δάχτυλο τους/τις εργαζόμενους/ες με στόχο να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους. Μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Υποχρεώνουν μια σειρά εργαζόμενους/ες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί (ανάμεσά τους και εκπαιδευτικούς) να προσκομίζουν στην υπηρεσία τεστ αντιγόνου αποκλειστικά από ιδιωτικές μονάδες κόστους 15€ και 20€ στα νησιά μας, δυο φορές την εβδομάδα. Δε χάνουν την ευκαιρία ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή να δώσουν αέρα στα πανιά των ιδιωτικών ομίλων με σκοπό να αυξήσουν την πελατεία τους.

Απειλούν με ποινές (περικοπή αποδοχών, απόλυση για αναπληρωτές κ.ά.) συναδέλφους/ισσες που δεν είναι εμβολιασμένοι/ες και δε θα προσκομίζουν για την είσοδό τους στο σχολείο μοριακό ή rapid test, επιδιδόμενοι για άλλη μια φορά στο προσφιλές τους κυνήγι μαγισσών!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ, εμπιστευόμενη πλήρως την επιστήμη, ζητούσε επίμονα την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό (μετά τις ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό), αλλά η πλατφόρμα για τους/τις εκπαιδευτικούς άνοιξε τέλος Απριλίου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση αφού έκλεισαν τα σχολεία.

Ο κλάδος μας απέδειξε με τη στάση του ότι είναι συνεπής απέναντι στα υγειονομικά μέτρα, έβαλε πραγματικά πλάτη χωρίς καμία βοήθεια, προκειμένου να κρατήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μια στοιχειώδη έστω επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.

*Φρόντισε για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική της μάσκας-αερόστατο και του παγουρίνο και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες της κυβερνητικής «επιτροπής των ειδικών» ότι «στα σχολεία δε μεταδίδεται ο κορωνοϊός» ή ότι σε «τάξεις με λιγότερους μαθητές κολλάει πιο εύκολα»!!

*Στήριξε με προσωπικό κόπο και κόστος την εκπαιδευτική διαδικασία, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, χωρίς καμία βοήθεια.

*Σχεδόν το 80% των συναδέλφων/ισσών έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει και άλλοι/ες δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ιατρικών αντενδείξεων. Ποιους λοιπόν κυνηγά η κυβέρνηση;

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι πλέον εγκληματικές, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους/τις εργαζόμενους/ες.

Εδώ και τώρα:

*Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

*Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

*Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

*Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές/τριες στις τάξεις, έως 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

*Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

*Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

*Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

*Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

*Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*