«Σχολικό Παράθυρο στην Τέχνη» στο Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου Θήρας

Newsroom
14/10/2021 3:37
 
 
 

Το πρόγραμμα «Σχολικό Παράθυρο στην Τέχνη» υλοποιεί, για πρώτη φορά πανελλαδικά, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Art In Art για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου Θήρας.

Η τέχνη, εκτός από «μάθημα», «ύλη», είναι (πρωτίστως) έκφραση κι αποσκοπεί στην επικοινωνία μέσω της δημιουργίας.

Το τρίπτυχο έκφραση-δημιουργία-επικοινωνία μένει συνήθως εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γίνεται ωστόσο ολοένα και περισσότερο κατανοητό ότι οι δεξιότητες που αντιστοιχούν σε αυτό είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, για την αυτοπραγμάτωση τους.

Τα προτεινόμενα εργαστήρια ποίησης, αφηγηματικού κινηματογράφου (documentary) και φωτογραφίας αποσκοπούν στη συμπλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το εξαιρετικά σπουδαίο, όμως, είναι ότι παρέχουν στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία και στους εκπαιδευτικούς ένα ιδιαίτερο know-how. Τα τρία εργαστήρια θα διαρκούν μία διδακτική εβδομάδα στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν την τελευταία μέρα.

 

Εργαστήριο ποίησης : Οι λέξεις του αφτιού

Τα παιδιά προσεγγίζουν την ποίηση μεγάλων ποιητριών και ποιητών με το αυτί παρά με το τυπωμένο χαρτί, τη βιώνουν σωματικά και κατόπιν νοητικά και προχωρούν πρώτες στις δικές τους ερμηνείες και, στη συνέχεια, στις δικές τους ποιητικές κατασκευές.

Οι ποιητικές κατασκευές αναρτώνται ως μόνιμη έκθεση και παρουσιάζονται ως επιτέλεση (performance), πιθανότατα στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου

 

Εργαστήριο αφηγηματικού κινηματογράφου (documentary): Η ιστορία μου

Στόχος του εργαστήριου είναι η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από τα παιδιά που αφηγείται μια ή δύο βιωματικές ιστορίες από την ζωή στο σχολείο ή στο χωριό τους.

Θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ, πιθανότατα στον χώρο του Δημοτικού σχολείου.

 

Εργαστήριο φωτογραφίας: Η κόκκινη κλωστή της μνήμης

Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την τέχνη της φωτογραφίας, να συνδέσουν την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων τους με την σημερινή πραγματικότητα.

Θα γίνει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με τα έργα τους σε διάφορα μέρη του χωριού.

Εκπαιδευτές: Μαρία Τοπάλη (εργαστήριο ποίησης) , Ζωρζ Σαλαμέ (εργαστήριο αφηγηματικού Κινηματογράφου), Μαριλένα Σταφυλίδου (εργαστήριο αφηγηματικού κινηματογράφου).

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίων: Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου
Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος: 18-30 Οκτωβρίου 2021
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος: Art In Art / www.art-in-art.gr

(Visited 35 times, 1 visits today)