New York Times: « Η Σέριφος ενσαρκώνει το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού»

serifos
Newsroom.
13/06/2024 01:08
 
 
 

Οι New York Times αποθεώνουν τη Σέριφο.

Αν ως Έλληνες βρισκόμαστε κάθε χρόνο σε δίλημμα όσο αφορά την επιλογή προορισμού διακοπών, σκεφτείτε πόσο μπορεί να προβληματίζονται οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας. Σε μια προσπάθεια να κάνει πιο εύκολη την επιλογή κάθε επίδοξου επισκέπτη, η δημοσιογράφος Ντανιέλ Περγκάμεντ των New York Times αποφάσισε να τα βάλει κάτω προσεγγίζοντας το θέμα αφαιρετικά. Προκειμένου να μην πελαγώσει και η ίδια, έβαλε στην εξίσωση όλους εκείνους τους παράγοντες που πολλοί επισκέπτες αναζητούν και τα μαθηματικά μίλησαν. Η Σέριφος είναι το τέλειο ελληνικό νησί.

Το όμορφο κυκλαδονήσι, που έχει καταφέρει μέχρις στιγμής να κρατήσει σαφώς χαμηλότερο προφίλ από τις γειτονικές του νήσους, έχει το ιδανικό μέγεθος. Δεν είναι τεράστιο αλλά, την ίδια στιγμή, διαθέτει και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παραλιών: 70 το σύνολο. Η απουσία αεροδρομίου και, ταυτόχρονα, η συχνή δια θαλάσσης σύνδεση του νησιού με την Αθήνα αλλά και τα γύρω νησιά, ευνοούν το νησί, κρατώντας τα μεγάλα πλήθη μακρυά και προσελκύοντας όσους αναζητούν μια ποιοτική ανάπαυλα.

Φωτ.: Despina Galani/ Unsplash

Προσθέστε στα παραπάνω την γαστρονομία, την πλούσια ιστορία, τη φιλοξενία και το ανεβασμένο επίπεδο των καταλυμμάτων, καθώς και την εγγύτητα με άλλα νησιά για ημερήσιες εκδρομές και voila! Η Σέριφος είναι, σύμφωνα με την Περγκάμεντ, το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού.

Επισκεπτόμενη το νησί, η αμερικανίδα δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο. Αμφιθεατρικά χτισμένη στον λόφο πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού, η Χώρα του νησιού – τα ασβεστομένα σπίτια, τα ηλιόλουστα καφέ, τα αμέτρητα εκκλησάκια, η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τα χαριτωμένα καφέ και ταβερνάκια – την κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Φωτ.: Despina Galani/ Unsplash

Κρυμμένες πίσω από τους ορεινούς όγκους της Σερίφου κρύβονται αμέτρητες ομορφιές. Γραφικά κολπάκια και φαρδιές αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και φυσική σκιά από τα πανταχού παρόντα αρμυρίκια προσφέρονται για δροσερές βουτιές και χαλάρωση.

Ξεχάστε τις ανέσεις των beach bars. Εδώ, οι οργανωμένες παραλίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Σε αρκετές όμως από αυτές, όπως για παράδειγμα στην Ψιλή Άμμο, μικρά ταβερνάκια στρώνουν τα τραπέζια τους σχεδόν πάνω στην άμμο και σερβίρουν τοπικές λιχουδιές και φρέσκο ψάρι.

Φωτ.: Unsplash

Οι πιο όμορφες παραλίες βρίσκονται στο νότιο, δυτικό και ανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ οι μόνες σχετικά οργανωμένες παραλίες – ο Αυλόμονας και τα Λιβαδάκια, απάνεμες όταν πιάνουν τα μελτέμια και σηκώνουν αμμοβολή στις υπόλοιπες – βρίσκονται κοντά στο Λιβάδι (το λιμάνι).

Πέρα από τις προσβάσιμες από στεριάς παραλίες, υπάρχουν άλλες τόσες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί μοναχά με σκάφος. Και αυτή είναι ίσως μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς εδώ. Αυτό που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε, την απομόνωση και την ηρεμία εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα το βρούμε εκεί – τουλάχιστον ακόμα.

Φωτ.: Unsplash

Παρόλο που οι ρυθμοί της μέρας στη Σέριφο είναι νωχελικοί, τα βράδια είναι ιδιαίτερα ζωντανά. Το νησί του Περσέα ή αλλιώς «η σιδηρά κυρία», παρατσούκλι που απέκτησε το νησί λόγω των μεταλλείων, έχει πλέον έντονη βραδινή ζωή για όσους το επιθυμούν. Τα τελευταία χρόνια η Σέριφος έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από μια μερίδα της νεολαίας – όχι της πιτσιρικαρίας – που επιστρέφει ξανά και ξανά. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά και το χαίρονται. Όμως, έχουν ορκιστεί πως δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα να χαθεί από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού τους.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*