Αγγειοπλαστική της Σίφνου: Ζωντανές παραδόσεις, εξελισσόμενες τέχνες

Newsroom.
24/05/2024 00:07
 
 
 

Η πλούσια κληρονομιά της αγγειοπλαστικής της Σίφνου σε προβολή στην όαση του κήπου του British School at Athens στο Κολωνάκι.

Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής, στην όαση του κήπου του BSA στην καρδιά της Αθήνας. Μέσα από βίντεο-πορτρέτα του Δικτύου Αρχιπέλαγος και μια συζήτηση με αρχαιολόγους του BSA, θα διερευνήσουμε τη σημασία της σιφνέικης κεραμικής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου του νησιού.

Τοποθεσία: Κήπος British School at Athens (Σουηδίας 52, 10676, Αθήνα)
Ημερομηνία & Ώρα: Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, 19:30 (πόρτες), 20:30 (έναρξη)
Ομιλητές: Ευαγγελία Κυριατζή (Διευθύντρια του BSA Fitch Laboratory for Archaeological Science), Jacob Moe (Διευθυντής του Δικτύου Αρχιπέλαγος), Rebecca Sweetman (Διευθύντρια του BSA), Toby Brundin (Διευθυντής του Craft Potters Association)

Ελεύθερη είσοδος με προκράτηση θέσης εδώ.

Στιγμιότυπο από το βίντεο-πορτρέτο του Νίκου & Γιάννη Λεμπέση.

Το British School at Athens (BSA) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής και τη σημασία της στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου του νησιού. Το BSA παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη σειρά ντοκιμαντέρ του Δικτύου Αρχιπέλαγος, προσφέροντας μια εκ του σύνεγγυς ματιά στη σύγχρονη αγγειοπλαστική κοινότητα της Σίφνου.

Εδώ και αιώνες, η κεραμική είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία και την οικονομία του νησιού. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από δεκαπέντε αγγειοπλαστικά εργαστήρια συνεχίζουν να παράγουν ιδιαίτερα κεραμικά αντικείμενα, φημισμένα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα τρία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρουν στα εργαστήρια κεραμικής των Νίκου και Γιάννη Λεμπέση, των Αντώνη και Γιάννη Ατσόνιου και του Αντώνη Κ. Καλογήρου, συνδυάζοντας εκ βαθέων συνεντεύξεις, πλάνα παρατήρησης και ιστορικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό από αυτούς τους διαγενεακούς χώρους.

Σε συνέχεια της προβολής και ορμώμενοι από τη μακρά ερευνητική ιστορία του BSA για την αρχαιολογική και τη σύγχρονη κεραμική, ειδικοί του χώρου θα συμμετάσχουν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν. Ο διευθυντής του Δικτύου Αρχιπέλαγος, Jacob Moe, θα παρουσιάσει τις ταινίες σε συνομιλία με την Ευαγγελία Κυριατζή, Διευθύντρια του Fitch Laboratory for Archaeological Science του BSA, τη Rebecca Sweetman, Διευθύντρια του BSA, και τον Toby Brundin, Διευθυντή του Craft Potters Association του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκεντρώνοντας τους προβληματισμούς τους για την παράδοση και την καινοτομία, την ανθεκτικότητα του νησιού και την κινητικότητα ανθρώπων και αντικειμένων.

Ο κήπος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών

Μετά την προβολή και τη συζήτηση, θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο.

Σχετικά με το British School at Athens
Το British School at Athens (BSA) είναι ένα ινστιτούτο προηγμένης έρευνας που ιδρύθηκε το 1886. Γνωστό ως Βρετανική Σχολή Αθηνών, ήταν η τέταρτη από τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές που ιδρύθηκαν στην Αθήνα και βρίσκεται σε μια πράσινη όαση στο Κολωνάκι. Αποστολή της Σχολής είναι να διεξάγει, να προωθεί και να διευκολύνει την έρευνα διεθνούς αριστείας σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την Ελλάδα, από τις καλές τέχνες μέχρι την αρχαιολογική επιστήμη, σε όλες τις περιόδους έως τη σύγχρονη εποχή. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από ένα πρόγραμμα έρευνας, επιτόπιας και μη, υποτροφίες για διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, μια σειρά από σύντομα μαθήματα και ένα θερινό σχολείο, από ετήσιες ερευνητικές δημοσιεύσεις και ένα ζωντανό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αθήνα, την Κνωσό και το Λονδίνο. Στις εγκαταστάσεις του BSA περιλαμβάνονται μία Βιβλιοθήκη και ένα Αρχείο, ένας ξενώνας, το Fitch Laboratory και το δορυφορικό Κέντρο Ερευνών Κνωσού στην Κρήτη.

Το Εργαστήριο Αρχαιολογικής Επιστήμης Marc and Ismene Fitch του BSA είναι ένα κορυφαίο κέντρο για την επιστημονική αρχαιολογία, το οποίο πρωτοπορεί σε επιστημονικές τεχνικές στην ελληνική αρχαιολογική έρευνα εδώ και 50 χρόνια, ιδιαίτερα για την κεραμική. Το έργο μας συνδυάζει την επιστήμη, την αρχαιολογία και την εθνογραφία για τη μελέτη αρχαίων τεχνιτών, εξετάζοντας τις επιλογές των αγγειοπλαστών, καθώς και το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που επηρεάζουν τις πρακτικές τους, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της κινητικότητας.

Σχετικά με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος
Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων. Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*