Από τη Σίφνο ξεκίνησε η Πράξη «Μετάλλων Τόποι-Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο»

Newsroom
16/09/2021 4:40
  •  
  •  
  •  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα της Σίφνου στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 η εναρκτήρια συνάντηση της Πράξης «Μετάλλων Τόποι – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», η οποία υλοποιείται στη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου.

Βασικό αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της αρχαίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς των περιοχών αυτών, αξιοποιώντας το κοινό πολιτιστικό παρελθόν τους. Απώτερος στόχος είναι η τουριστική ανάπτυξη των επιλεγμένων περιοχών και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μέσω του τρίπτυχου «πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη», προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία τους.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κύριος Δικαιούχος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΥΠΠΟΑ), ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου προετοίμασαν τις από κοινού δράσεις της Πράξης που συμβάλλουν στην ανάδειξηκαι προβολή των επιλεγμένων περιοχών και στην ενίσχυση της δικτύωσής τους σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Ειδικότερα, την πρώτη μέρα παρουσιάστηκαν οι στόχοι της Πράξης, το χρονοδιάγραμμα των προς υλοποίηση ενεργειών, ο τρόπος οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεωνκαι αναλύθηκαν τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα ως προς τη διαχείριση και τoν συντονισμό της Πράξης.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε ο ρόλος κάθε εταίρου στην υλοποίηση των παραδοτέων και των δράσεων που αναλαμβάνεικαι καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των ενέργειων που θα υλοποιηθούν την αμέσως ερχόμενη περίοδο (διεξαγωγή ημερίδων, σχεδιασμός ιστοσελίδας, λογότυπου και πληροφοριακού υλικού, εργασίες ανακαίνισης χώρων και προμήθεια εξοπλισμού για την δημιουργία των Κέντρων Ανάδειξης στη Σίφνο και στην Ασγάτα της Κύπρου, καθώς και η πρόσληψη του προσωπικού που θα απασχοληθεί στο πλαίσιο της Πράξης).

Τη δεύτερη ήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα μεταλλεία του Φάρου και στη χερσόνησο του Άι Σώστη Σίφνου (δυο αρχαιο-μεταλλευτικών/ μεταλλουργικών θέσεων που θα μελετηθούν και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της Πράξης) ακολουθώντας επιλεγμένες διαδρομές/μονοπάτια. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξειδίκευση των επιμέρους ενεργειών καταγραφής και τεκμηρίωσης καθώς και χωροθέτησης, διαμόρφωσης και σήμανσης των θέσεων και των μονοπατιών αυτών.

Η Πράξη «Μετάλλων Τόποι – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

(Visited 22 times, 1 visits today)