Λιτανεία του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη μετά από δυο χρόνια

Newsroom
06/12/2021 17:59
 
 
 

 

Σήμερα το πρωί, στον περικαλλή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή των εφημερίων της Σύρου, παρουσία του εκπροσώπου του Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών κ. Πέτρου, των βουλευτών Κυκλάδων κας Μονογυιού και κ. Βρούτση, του αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Δαδάου, του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα, αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, δικαστικών, των επικεφαλής των στρατιωτικών, ναυτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και αστυνομικών Αρχών της Σύρου, του διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λ.Σ. κ. Γκύζη, του λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, των προέδρων του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προέδρων συλλόγων και φορέων, του ιδιοκτήτη του «Νεωρίου» κ. Πάνου Ξενοκώστα, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με τις σημαίες τους, προσκόπων, μελών του Λυκείου Ελληνίδων και πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν, τηρούντες τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να τιμήσουν τον Πολιούχο της Ερμούπολης και Προστάτη των Ναυτικών Άγιο Νικόλαο.





Στο κήρυγμά του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της εν μέσω του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ιδρύσεως της Ερμουπόλεως, από Χίους, Ψαριανούς και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι με τον ιδρώτα, την εργατικότητα και τη δημιουργικότητά τους ανέδειξαν την Ερμούπολη περιάκουστη για το εμπόριο, τον πολιτισμό και τη ναυτοσύνη και ανήγειραν τον περικαλλή αυτό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο περιεκόσμησαν με σπάνια κειμήλια και έργα τέχνης.

Στη συνέχεια, περιέγραψε την πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ενστερνίσθηκε το μήνυμα της Γεννήσεως του κυρίου, που είναι μήνυμα ειρήνης με το θεό το συνάνθρωπο και τον εαυτό μας. Και προέτρεψε όλους, όπως ο Άγιος Νικόλαος ειρήνευσε με το θεό, γενόμενος «κανόνας πίστεως», με τον εαυτό του, γενόμενος «εγκράτειας διδάσκαλος», και με το συνάνθρωπό του, με το φιλανθρωπικό έργο το οποίο ήσκησε, έτσι να ειρηνεύσουν και οι ίδιοι στην ταραγμένη σύγχρονη εποχή μας.

Εκάλεσε δε τους μαθητές και σπουδαστές που ήταν παρόντες, φέροντες τις σημαίες τους, να τις κρατήσουν ψηλά και να αναδειχθούν γνήσιοι απόγονοι εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος!

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νικόλαος Λειβαδάρα εξεφώνησε τον πανηγυρικό άγγελμα της ημέρας, τονίζοντας την φιλανθρωπία του Αγίου Νικολάου και προτρέποντας τους συμπολίτες του να τον μιμηθούν.




Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύντομη λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τα μέλη της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, προσκόπους και μαθητές, προς το λιμάνι της Ερμούπολης, όπου, έμπροσθεν του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, ανεπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο ίδιος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης και ο πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια, ενώ τα πλοιάρια των αλιέων, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και του εκείνη τη στιγμή καταπλέοντος επιβατικού πλοίου Blue Star Paros, απέδιδαν τιμές με ελιγμούς, συριγμούς και πυροτεχνήματα!









Προ της επανόδου της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τον συνεφημέριό του, Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και τους διακονητές του Ναού, τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών κ. Βάλσαμο και ιδιαιτέρως τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την δοθείσα έγκρισή του να λαμπρύνει τις εκδηλώσεις Τμήμα της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος.

Οι εκδηλώσεις επελέγησαν με τον Εθνικό Ύμνο και τις ιαχές «Ζήτω η Σύρος», «Ζήτω η Ελλάς».



(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 207 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*