Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύρου: «Αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα η ελευθερία στην έκφραση δημόσιου λόγου»

Newsroom
07/12/2021 13:12
 
 
 

Την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) εξέφρασε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σύρου, με αφορμή την εκδίκαση, στις 10 Δεκεμβρίου, πολλαπλών αγωγών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ναυπηγείου Σύρου κατά μελών του Παρατηρητηρίου.

«Το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες, οι οποίοι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σε όμοια θέση, και πλήττει τον πυρήνα των αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του λόγου» αναφέρεται σχετικά σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε, στο οποίο η Ο.Μ. συμπληρώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την επαναλειτουργία του τοπικού ναυπηγείου, την ασφάλεια των εργαζομένων του στους χώρους εργασίας και τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στην περιβαλλοντική προστασία και την υγεία των πολιτών».

Το πλήρες περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σύρου έχει ως εξής:

Είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ασκούν δημόσιο έλεγχο σε πράξεις ή παραλείψεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ή ενδέχεται να αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες ή έχουν επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.

Η ελευθερία στην έκφραση δημόσιου λόγου είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.

Είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τα δημόσια αγαθά, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του λόγου, την δημοκρατία, τις αξίες της ζωής, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει.

Στις 10 Δεκεμβρίου εκδικάζονται στο δικαστήριο της Σύρου πολλαπλές αγωγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ναυπηγείου Σύρου, με τις οποίες απαιτούνται εξοντωτικά ποσά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ). Ο λόγος για τις αγωγές είναι ότι πολίτες ανησυχώντας για την ποιότητα της ζωής τους, προέβησαν σε δημόσιες ενέργειες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και αναφορές προς τους ελεγκτικούς κρατικούς θεσμούς για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι αγωγές αυτές που στοχεύουν στην οικονομική και προσωπική εξόντωση πολιτών και φορέων τους, αποτελούν πρακτικές γνωστές ως «SLAPP» (Strategic Lawsuits Against Public Participation• στα ελληνικά: Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού), οι οποίες υιοθετούνται συχνά από οικονομικά ισχυρούς φορείς και έχουν σαν στόχο τον εκφοβισμό, την οικονομική εξουθένωση και την αποθάρρυνση και άλλων πολιτών ή συλλογικοτήτων να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους ή τις ανησυχίες τους για την ζωή και το μέλλον τους.

Ανάλογες πρακτικές κατά πολιτών και δημοσιογράφων, ήδη έχουν συμπεριληφθεί στις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο τροποποίησης του Ιδιωτικού Διεθνές Δικαίου, για την αντιμετώπιση των SLAPP. Στόχος είναι να εγκαταλειφθεί η πρακτική «αναζήτησης της ευνοϊκότερης δικαιοδοσίας» και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα του SLAPP. Σχετική ερώτηση έχει απευθύνει πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις θέσεις του, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την επαναλειτουργία του τοπικού ναυπηγείου, την ασφάλεια των εργαζομένων του στους χώρους εργασίας και τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στην περιβαλλοντική προστασία και την υγεία των πολιτών. Με την ίδια αδιαμφισβήτητη και πάγια θέση, συνεχίζει να προασπίζεται σθεναρά και να στηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν, να διατυπώνουν αιτήματα, ερωτήματα ή αναφορές στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες, οι οποίοι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σε όμοια θέση, και πλήττει τον πυρήνα των αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του λόγου.

Δηλώνουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) προασπίζοντας τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και πιστεύουμε ότι όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*