Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του Λοιμοκαθαρτηρίου – Αισιοδοξία Λεονταρίτη

Newsroom
17/12/2021 16:53
 
 
 

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με κυρίαρχο θέμα την αποκατάσταση του κτιρίου των Λαζαρέττων, παρουσία της Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ. κ. Γιώργου Διδασκάλου και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τέθηκε το πολύ σημαντικό θέμα της σύστασης κοινής επιτροπής μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στην επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης παρεμβάσεων σε κτίρια τα οποία υποχρεωτικά (εκ του Συντάγματος) είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και για το οποίο η κα Μενδώνη ανέφερε ότι η δέσμευσή της θα υλοποιηθεί με την ψήφιση του αμέσως επόμενου νομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν, επίσης κι άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως η αποκατάσταση των ταφικών μνημείων και η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Για όλα τα παραπάνω, ορίστηκε οδικός χάρτης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, τόσο από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο κι από πλευράς Περιφέρειας και Δήμου, ενώ δόθηκε εκ νέου ραντεβού εντός του Ιανουαρίου.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε σχετικά:

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια πλήρους εγκατάλειψης φέραμε στο προσκήνιο το θέμα της αποκατάστασης ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού, αυτό του Λοιμοκαθαρτηρίου στα Λαζαρέττα.

Αναμφισβήτητα το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες. Μετά, όμως, τη σημερινή οριστική διευκρίνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου, τμήμα του οποίου ανήκει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και το υπόλοιπο έχει περιέλθει στην Καζίνο Α.Ε., την δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών από όλες τις πλευρές, καθώς και του γεγονότος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η Περιφέρεια και ο Δήμος συμπορεύονται με αγαστή συνεργασία, είμαι αισιόδοξος.

Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο όμως η Περιφέρεια θα είναι δυναμικά παρούσα. Τα μεγάλα προβλήματα λύνονται με πολλή δουλειά και μεγάλες μάχες και έχουμε αποδείξει ότι τις δίνουμε πάντα με επιτυχία.

Τέλος, καλώ όλους τους Συριανούς, πολίτες και φορείς, να αγκαλιάσουν την δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια αποκατάστασης ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων του νησιού».

(Visited 123 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*