Τεχνική σύσκεψη για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο

Newsroom
11/05/2022 19:05
 
 
 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στα γραφεία του Διοικητικού Κτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου στην Ερμούπολη η B’ Τεχνική Συνάντηση της Πράξης RECULT-MAGNUM που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) κι από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την Τεχνική Συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή (με τηλεδιάσκεψη και με φυσική παρουσία) και διοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου – προλόγισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Φλαβιανός Αλμπέσκου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος απουσίαζε λόγω ποιμαντορικών υποχρεώσεων.

Βασικοί στόχοι της Πράξης RECULT-MAGNUM είναι η προώθηση, προβολή και στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου και η μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού (ΘΤ) στις δύο χώρες. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προβλέπεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων Εκκλησιαστικών Μουσείων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός κόσμου, o οποίος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, καθώς και να ενισχυθεί η εμπειρία του επισκέπτη τόσο μέσα στο Μουσείο, όσο και έξω από αυτό με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.

Προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων συνδεδεμένων ψηφιακών Μουσείων, δύο στην Κύπρο, ένα στην Κρήτη και ένα στη Σύρο, αξιοποιώντας τόσο τη μεθοδολογία, όσο και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε δύο προϋπάρχοντα έργα, του RECULT και του Ψηφιακού Αποσφραγίσματος Αγιώνυμων Νήσων, τα οποία με τη σειρά τους αφορούσαν στη μεθοδική ψηφιοποίηση και ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου, τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων και οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες του τριήμερου Διεθνούς Συνέδριου για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Τουρισμό που θα υλοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου) και το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ).

(Visited 113 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*