Η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την μετατροπή του ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου σε «πρότυπο»

Newsroom
20/05/2022 21:03
 
 
 

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης γονέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Σύρου, το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης σημειώνει τα εξής:

1. Θεωρούμε εύλογη την ανησυχία των γονέων του νησιού μας για τις επιπτώσεις της απόφασης μετατροπής του μοναδικού ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου, σε «πρότυπο».

2. Εκτιμάμε ότι, πέρα από τα υπόλοιπα παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν, η απόφαση αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα αποκλεισμού για τους μαθητές είτε λόγω επιδόσεων, είτε μειωμένης δυναμικότητας του σχολείου.

3. Ως νησιώτικη περιοχή έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, στους αρμόδιους φορείς και στο Υπουργείο Παιδείας, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση στα νησιά μας, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Ο απαράδεκτος «θεσμός» του «μόνιμου αναπληρωτή», που πολλές φορές αναλαμβάνει υπηρεσία στο μέσο της χρονιάς, δεν αξίζει ούτε στα παιδιά μας ούτε στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να προσφέρουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

4. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο το γεγονός να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας, χωρίς καν την ενημέρωση των φορέων των γονέων και μαθητών και παρά την εκφρασμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών (τόσο του αρμόδιου Συλλόγου Διδασκόντων όσο και της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης).

5. Πάγια θέση των Ενώσεων Γονέων, όπως αυτές εκφράζονται από την Ανώτατη Συνομοσπονδία μας, είναι πως ο βασικός ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να είναι η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες. Αυτό απαιτεί αναβάθμιση όλων των σχολείων χωρίς κατηγοριοποίηση, ασφαλή κτήρια, ολιγομελή τμήματα και μόνιμο προσωπικό, τόσο εκπαιδευτικό, όσο και υποστηρικτικό της λειτουργίας (ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, γιατρό, νοσηλευτή, καθαριότητας).

6. Με αυτό το σκεπτικό στηρίζουμε πλήρως τις θέσεις τα αιτήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών του νησιού μας:

*Να μην μετατραπεί το ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου σε «πρότυπο». Εφόσον η πολιτεία κρίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας «Πρότυπου» ΕΠΑΛ ας ιδρύσει ένα νέο σχολείο.

*Όλοι μαθητές και οι μαθήτριες του νησιού μας να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε σχολεία όλων των βαθμίδων χωρίς να αποκλείονται λόγω του βαθμού τους ή εξετάσεων.

*Να μην λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στα σχολεία μας χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση και την συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

*Να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις που συμμετέχουν να πάρουν θέση και να στηρίξουν, έμπρακτα, τα αιτήματα των δημοτών, γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*