Ανοιχτό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο… για τη Σύρο

Newsroom
09/06/2022 14:31
 
 
 

 

Στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Ανοικτό Συμπόσιο – αφιέρωμα στη Σύρο που διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Tμήμα Γεωγραφίας) στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SPOT-Horizon2020.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό της Σύρου, αλλά θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού SPOTprojectH2020 στο You Tube και της σελίδας SPOTprojectH2020 στο Facebook.

Στο πρώτο μέρος του συμποσίου, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας του έργου SPOT που ανέλαβε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και τις Κυκλάδες. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, θα κοινοποιηθούν στους εταίρους ειδικού ενδιαφέροντος και θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση για τα αποτελέσματα του έργου και τα μελλοντικά οράματα για το νησί και την περιοχή.

Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τριών προσκεκλημένων και διακεκριμένων ακαδημαϊκών της Σύρου με θέμα τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό της περιβάλλον του νησιού. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συμποσίου:

09:00 – 10:30 Παρουσίαση του προγράμματος SPOT Project (www.SPOTprojectH2020.eu) στους εταίρους ειδικού ενδιαφέροντος από τη Σύρο και τις Κυκλάδες.

10:30 – 10:45 Διάλειμμα για καφέ

10:45 – 13:00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των διακεκριμένων ακαδημαϊκών με θέμα τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό της περιβάλλον του νησιού. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Συντονισμός: Θεανώ Σ. Τερκενλή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ομιλητές

§ Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτισμού Σύρου: «Το Τοπίο ως Συνολική-Συλλογική Εντύπωση του Τόπου» (‘The Landscape as Holistic-Collective Impression of Place’).

§ Kenneth Olwig, Ομότιμος Καθηγητής, Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών: «Γιατί οι δίδυμες πόλεις Ερμούπολη/Άνω Σύρος θα έπρεπε να είναι ένα κορυφαίο μνημείο κληρονομιάς για τον σύγχρονο κόσμο».

§ Martin Engi, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Βέρνης: «Το Γεωπάρκο της Σύρου – Για ποιον και για τι», («The Syros GeoPark – for Who and for What»).

 

Συζήτηση

§ Θεανώ Σ. Τερκενλή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

§ Παύλος-Μαρίνος Δελλαδέτσιμας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

(Visited 175 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*