Στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

Newsroom
02/11/2022 13:06
 
 
 

 

Η διαχείριση θεμάτων του νησιού που απαιτούν τη συνεργασία και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης που είχαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Χάρης Βεκρής και τα μέλη της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» Φίλιππος Αλατζόγλου και Ηρακλής Κάιλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων και τη διάσωση των κτιρίων ιδιοκτησίας τους, το παραλιακό μέτωπο και την κρουαζιέρα, τη στήριξη του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το Στρατόπεδο και τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, τη στελέχωση και την κατασκευή νέου Νοσοκομείου.

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, η συζήτηση επικεντρώθηκε:
*στον οδικό φωτισμό,

*στη δημιουργία χώρων στάσης και θέσεων θέασης για υπαίθρια αναψυχή των περιπατητών, οδηγών και επισκεπτών του νησιού στις περιφερειακές οδούς και

*στη μέριμνα εκτέλεσης έργων οδοποιίας κατόπιν συνεννόησης με όλους τους φορείς που εκτελούν έργα υπογειοποίησης των δικτύων τους για τον περιορισμό των μπαλωμάτων στην άσφαλτο.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για τερματισμό των επικίνδυνων καρατομήσεων στα δέντρα, την επιμόρφωση των συνεργείων στις ορθές κλαδεύσεις, αλλά και τις κατάλληλες νέες φυτεύσεις.

Για την αναζήτηση κονδυλίων για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού και ιδίως των κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, όπως το Δημαρχείο, ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε από την πλευρά του, πως υπήρξε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την αναπαλαίωση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, το οποίο όμως δεν αξιοποιήθηκε.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δυσβάσταχτο για τα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ, το οποίο αποφασίστηκε από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, το οποίο για το 2023 ξεπερνά τα 1.300.000 ευρώ. Αναλύοντας τα επιμέρους κόστη αυτής της απόφασης, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως περίπου 500.000 ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση βλαβών, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στον χώρο από την πολυετή πλημμελή διαχείριση του. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν πως προτεραιότητα της επόμενης Δημοτικής Αρχής του νησιού θα πρέπει να είναι η σημαντική βελτίωση του ποσοστού ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων, αλλά και η επιστροφή της «εκπαιδευμένης» συριανής κοινωνίας στην «ανακύκλωση στην πηγή», η οποία θα συμβάλλει αναλογικά και στη μείωση του κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

Όπως καταλήγει το δελτίο Τύπου της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», «η δίωρη συνάντηση είχε αναμφίβολα θετικό πρόσημο, καθώς μέσα από μια διαλογική συζήτηση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για σημαντικά θέματα του νησιού. Η εμπειρία του Αντιπεριφερειάρχη και Συριανού πολίτη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα κοινά, ήταν πολύτιμος σύμβουλος στον παραπέρα σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων της ομάδας».

(Visited 36 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.