Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Ν. Αιγαίου: 3η ανοιχτή ημερίδα στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Newsroom
02/12/2022 17:17
 
 
 

 

«Διασύνδεση και Συνεργασία για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων στον κοινωνικό τομέα. Οι σχετικές δράσεις και το πιο πρόσφατο έργο του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Ν. Αιγαίου» ήταν το θέμα της 3ης ανοικτής ημερίδας του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου* που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων κα Νατάσα Δεληγιάννη, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας κα Αγγελική Πρίντεζη, η Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κα Λουϊζάνα Βακονδίου, ο Συνιδρυτής & CTO/CIO Crowdpolicy κ. Γιώργος Καραμανώλης, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Αντώνης Βουτσίνος και η Υπεύθυνη έργου και Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Κυκλάδων κα Κυριακή Κυρίτση.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο έργο και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου Νοτίου Αιγαίου, το οποίο έχει συμπληρώσει 2,5 χρόνια λειτουργίας (με την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας Crowdpolicy). Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το Παρατηρητήριο έχει μια συνεχή πορεία εξέλιξης στον τομέα των κοινωνικών μελετών, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως φορέας παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών που αφορούν στην κοινωνική ένταξη και υλοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα τροφοδότηση στον εθνικό μηχανισμό.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν θέματα κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα οι πολιτικές ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα συμπεράσματα από την Περιφερειακή Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για το 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα ποσοτικά και ποιοτικά ευρήματα από τις Επιτόπιες Έρευνες που πραγματοποιεί το Παρατηρητήριο στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία βασίζονται σε μια πρωτοποριακή μεθοδολογία που μελετά τις τοπικές ανάγκες σε πραγματικό χρόνο και χώρο με τη συμμετοχή αιρετών, στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών και πολιτών και αναδεικνύει τις καλές πρακτικές.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς μίλησαν για το έργο τους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με πρώτο τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας στο Νότιο Αιγαίο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Σύρου και τα Κέντρα Κοινότητας Ρόδου και Μήλου.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εμβληματικών πολιτικών του ΕΚΤ+, της νέας προγραμματικής 2021-2027 από την ΕΥΔ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

 

*Το Παρατηρητήριο ακολουθεί τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (τα όποια συνοψίζονται στα εξής βασικά: ποιοτική απασχόληση, ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνική ένταξη), αλλά και τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (άμβλυνση ανισοτήτων, εκσυγχρονισμό των δημόσιων πολιτικών ένταξης με έμφαση στον ενεργητικό χαρακτήρα των μέτρων και την αναβάθμιση του πλαισίου συνεργασίας κράτους, κοινωνίας των πολιτών και αγοράς με έμφαση στη δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού).

Για περισσότερες πληροφορίες, το ΠΠΚΕ Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει τις μελέτες στον πλήρη διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει στον οποίο δίνονται αναλυτικά όλοι οι φορείς και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο στο Νότιο Αιγαίο.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*