Πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων στη Σύρο

Newsroom
31/12/2022 20:20
 
 
 

 

Με την προσήκουσα λαμπρότητα θα τελεστεί την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού στο Ναό, θα επακολουθήσει ο Αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην αποβάθρα του λιμανιού, έμπροσθεν του μνημείου Εθνικής Αντίστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας καλεί τις Αρχές και τους πολίτες της Σύρου να παρακολουθήσουν την Ιερή Τελετή, με τη διπλή θρησκευτική και εθιμική-τοπική σημασία, που είναι βαθύτατα εδραιωμένη στις καρδιές όλων, ιδιαιτέρως των ναυτικών και των οικογενειών τους και έχει παλλαϊκό χαρακτήρα.

“Ένας καινούργιος κόσμος εγκαινιάζεται και αγιάζεται με τον Τίμιο Σταυρό, το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07:30 Όρθρος.

08:45 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

10:30 Μέγας Αγιασμός.

11:15 Λιτανευτική πομπή με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές, τους Εκπροσώπους Φορέων, Οργανισμών, Οργανώσεων, Σωματείων κλπ. και τον λαό. Την πομπή θα πλαισιώσουν το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Μουσική Σύρου – Ερμούπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Η λιτανεία του Τιμίου Σταυρού, φερόμενου διά χειρών Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, θα διέλθει δια των οδών Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη, Χίου, Κωνστ. Καραμανλή, Ελευθ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού), με κατάληξη την αποβάθρα έμπροσθεν του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης.

11:30 Τέλεση Αγιασμού των Υδάτων, μετά την απόλυση της οποίας ο Τίμιος Σταυρός θα επανέλθει με αυτοκινητοπομπή στον Μητροπολιτικό Ναό.

Σημειώνεται ότι άμα τη αφίξει της πομπής, ο κ. Δωρόθεος Β’ θα επιβιβαστεί σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και θα ρίψει τον Τίμιο Σταυρό έναντι της εξέδρας του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης. Λόγω δε του βάθους του λιμένος στο συγκεκριμένο σημείο, θα ριφθεί στη θάλασσα επιπλέων ξύλινος Σταυρός και ως εκ τούτου οι κολυμβητές δεν θα καταδυθούν αλλά θα κολυμπήσουν για να τον ανασύρουν. 

(φωτό αρχείου)

(Visited 85 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.