Λουσμένη από το φως του Ήλιου η Ερμούπολη γιόρτασε τα Θεοφάνεια (φώτος)

Newsroom
07/01/2023 18:55
 
 
 

 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντος του κ. Δωροθέου Β’.

Επίσης, το παρών έδωσαν ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φόρτωμας, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου και Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Στρατηγός των Αστυνομικών Περιφερειακών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής και Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Διοικητής και Αξιωματικοί των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο Υποδιοικητής και Αξιωματικοί της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο Διοικητής και Αξιωματικοί του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, ο Εισαγγελέας Εφετών Σύρου και πλήθους πιστών.

Μετά και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, εγένετο λαμπρή λιτάνευση, κατά το έθος και με πλήρη Εκκλησιαστική τάξη, προπορευόμενων των Σεβασμιωτάτων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της Σύρου, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, του Κουβουκλίου με τον Τίμιο Σταυρό, φερομένου επί των ώμων ανδρών του Λιμενικού Σώματος, με επικεφαλής τη φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πλαισιουμένη από άγημα της ΠΝΒ Σύρου, νέες του Λυκείου Ελληνίδων και Προσκόπους, η οποία κατευθύνθηκε προς τον έμπροσθεν του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης προευτρεπισμένο χώρο του λιμένος της Ερμούπολης.

Εκεί ο κ. Δωρόθεος Β’ απηύθυνε προς το πρωτοφανές συγκεντρωμένο πλήθος των Συριανών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τις αποβάθρες του λιμανιού, σύντομη χαιρετιστήρια και εόρτια προσλαλιά, ειπών, μεταξύ άλλων ότι « Σήμερα λάμπει ο ήλιος και φωτίζει τις ψυχές μας! Η θάλασσα ολοφώτεινη ετοιμάζεται να δεχθεί την ευλογία του Κυρίου μας, ο Οποίος, αφού με την κάθοδο Του από τους ουρανούς αγίασε τον αέρα και με τη γέννηση Του στο σπήλαιο αγίασε τη γη, σήμερα, με την Βάπτισή Του του στον Ιορδάνη, αγιάζει τα ύδατα, και έτσι αγιάζεται, με την έλευση Του, σύμπασα η κτίση, αλλά και ο φύλακας της κτίσης, ο άνθρωπος!».

Ατενίζοντας δε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, εμνήσθη του στίχου του Ελύτη «Ω αμάραντο πέλαγο, τι ψιθυρίζεις πες μου!» και προσέθεσε, οιωνεί απαντώντας στον ποιητή: «Η θάλασσα μας ψιθυρίζει τις χαρές μας,τις αγωνίες και τις λύπες μας, την αγωνία του καπετάνιου στη γέφυρα του πλοίου, την αγωνία του ψαρά μαζεύοντας τα δίχτυα, το κλάμα του μικρού παιδιού, που χάθηκε από την αγκαλιά των γονέων του στα κύματα, προσπαθώντας να βρει καλύτερη ζωή, μας ψιθυρίζει τα πανηγύρια και τις λειτουργίας μας, τις παραδόσεις μας» και κατέληξε αναφέροντας τους στίχους του ίδιου ποιητή

«Ανοίγω το στόμα μου
κι αναγαλλιάζει το πέλαγος
Και παίρνει τα λόγια μου
στις σκοτεινές του σπηλιές
Και στις φώκιες τις μικρές
τα ψιθυρίζει
Τις νύχτες που κλαιν
των ανθρώπων τα βάσανα».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση της πατρώας αυτής Εκδηλώσεως, και ευχήθηκε ο ήλιος να λάμπει πάντα πάνω από τη ζωή μας, πάνω από την Ελλάδα.

Η τελετή, επελέγη με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εν συνεχεία, οι Αρχιερείς επέβησαν σκάφους του Λιμενικού Σώματος, από την πλώρη του οποίου ο κ. Δωρόθεος Β’ έριξε το Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο έσπευσαν τολμηροί νέοι.

Τον Τίμιο Σταυρό, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τους εορταστικούς ελιγμούς του μόλις καταπλεύσαντος επιβατικού πλοίου BLUE STAR PAROS , τους πανηγυρικούς συριγμούς των Ρυμουλκών του Λιμένος Σύρου «ΠΑΝΑΓΙΑ Β’», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β’» και «ΝΙΚΟΛΑΣ», και των σκαφών του ΝΟΣ, των Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων, του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου και του Σωματείου Λεμβούχων και Καβοδετών Σύρου, και υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της πόλης, ανέσυρε από την θάλασσα ο Ερμουπολίτης κ. Θεόδωρος Λουδάρος, προς τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό, ενώ σε όλους τους κολυμβητές προσέφερε εικόνα της Βαπτίσεως και πετσέτα με αναμνησική περιγραφή.

Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στην παραλία της Αζολίμνου, όπου έριψε τον Τίμιο Σταυρό και ευχήθηκε στους εκεί συγκεντρωμένους χειμερινούς κολυμβητές.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 584 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*