Στο δεύτερο “Έξυπνο Νοσοκομείο” της Ελλάδας μετατρέπεται το Γ.Ν. Σύρου

Newsroom
17/01/2023 17:04
 
 
 

 

«Χτίζουμε συνεργασίες και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θέτουν τα νησιά μας στο επίκεντρο των εξελίξεων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο, με θέμα τη δωρεά – εκ μέρους της CISCO – προγράμματος για τον μετασχηματισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε «πρότυπο ασφαλές, πράσινο και έξυπνο» Νοσοκομείο.

Πρόκειται για την πρώτη δράση του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center”, που θα εγκαινιαστεί αύριο το πρωί στο νησί.

O μετασχηματισμός του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε Πρότυπο Ασφαλές, Πράσινο και Έξυπνο Νοσοκομείο απορρέει από τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους τοπικούς φορείς. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της CISCO για την Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης (εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα), ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων Χρήστος Ροϊλός (εκ μέρους του δημόσιου τομέα) και η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη (εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας).

Είχε προηγηθεί η παράδοση στο Γ.Ν. Σύρου της δωρεάς της CISCO, που αποτελείται από πρόγραμμα και εξοπλισμό, το οποίο θα υλοποιήσει η ONEX Shipyards και στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι υπεργολάβοι, όπως η Cosmote, η iotech και η Yodiwo.

«Ευχαριστώ στο πρόσωπο του κ. Ξενοκώστα την ΟΝΕΧ Shipyards και στο πρόσωπο του κ. Τσιμπούκη τη CISCO για την εμπιστοσύνη και γι’ αυτή τη συνεργασία. Επιλέγουμε να οδηγούμε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπροστά μέσα από την ένωση με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Στην Αστυπάλαια με το “ASTYBUS”, στην Τήλο με το “Just Go Zero”, στην Χάλκη με το “Gr-eco Islands”, στη Ρόδο με το “The Rhodes Co-Lab” και στη Σύρο με το “Aegean Neorion Innovation Center” κάνουμε άλματα, υπερπηδώντας τα μεταπολιτευτικά στερεότυπα που κρατούσαν τον τόπο στάσιμο. Η δωρεά για το Νοσοκομείο της Σύρου με αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, αλλά η πραγματική αξία δεν είναι τόσο η οικονομική, όσο το μήνυμα που εκπέμπει: Θέτουμε στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι υποδομές χρειάζονται, και τα νησιά μας είναι πράγματι γεμάτα με εργοτάξια, αλλά η κεντρική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Την παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει, άλλωστε και η επιλογή της πρώτης δράσης του Aegean Neorion Innovation Center που στοχεύει στην Υγεία και στο Νοσοκομείο του νησιού, το οποίο παρεμπιπτόντως συνιστά ένα από τα δύο νοσοκομεία της χώρας με προηγμένη τεχνολογία. Ενδεικτική αυτού, η εφαρμογή της τηλεϊατρικής, όπου μία γιατρός στο Νοσοκομείο έχει πραγματοποιήσει 1.700 συνεδρίες τηλεϊατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στηρίξει το τελευταίο διάστημα τον τομέα της Υγείας με πόρους που ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ προς τις μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Στήριξη που περιλαμβάνει, εκτός από τον κρίσιμο εξοπλισμό, εν μέσω της μεγάλης αγωνίας της πανδημίας, πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς 208 θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου καλύπτονται στο 100% από τους πόρους της Περιφέρειας. «Σπάσαμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό που το απαγόρευε για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε θέσεις προσωπικού στις μονάδες υγείας των νησιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Η τηλεϊατρική, η μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων με drones και άλλα καινοτόμα εργαλεία βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία των νησιωτών και αναπτύσσονται περισσότερο για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των περιορισμών που επιβάλλει η νησιωτικότητα.

Ειδικότερα ως προς το πρόγραμμα – δωρεά του “Aegean Neorion Innovation Center” στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ο Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εταιρείας Cisco κ. Νικόλαος Λαμπρογεώργος παρουσίασε τους τρεις άξονες στόχους για:

• Έξυπνο Νοσοκομείο με, ενδεικτικά, χρήση tablets και κινητών τηλεφώνων για την κατά το δυνατόν εξάλειψη της χρήσης χαρτιού (paperless hospital), ενδοεπικοινωνία μέσω εφαρμογής στο κινητό και χρήση ασύρματων IP phones, καθοδήγηση επισκεπτών εντός του κτιριακού συγκροτήματος, καταμέτρηση κίνησης και συνωστισμού με χρήση οπτικών αισθητήρων

•Ασφαλές Νοσοκομείο με θωράκιση απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες κακόβουλες επιθέσεις με ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας στον Ανθρώπινο παράγοντα, τις Διαδικασίες και την Τεχνολογία και

•Πράσινο Νοσοκομείο με εγκατάσταση & χρήση αισθητήρων περιβαλλοντικών παραμέτρων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, παρακολούθησης της ψύξης σε ψυγεία για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς για τον ίδιο λόγο αισθητήρων σε παράθυρα και πόρτες (ανοικτά ή κλειστά), αισθητήρες πλήρωσης κάδων απορριμμάτων, έξυπνων φωτιστικών σωμάτων, μετρητών κατανάλωσης ενέργειας, μετρητές πλήρωσης δεξαμενών πετρελαίου και κατάστασης καυστήρων κ.α.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Λαμπρογεώργου

(Visited 127 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*