«Η Σύρος που Αξίζουμε» για τις παρεμβάσεις στο Νησάκι: «Ντράπηκε και η ντροπή!»

Newsroom
25/01/2023 15:57
 
 
 

 

Ευθεία επίθεση στην πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κανδιώ Μαραγκού εξαπέλυσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης «Η Σύρος που Αξίζουμε», με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων του προκατασκευασμένου κτιρίου Σένγκεν στην περιοχή «Νησάκι» χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω κτίριο θα λειτουργήσει ως χώρος ελέγχου των επισκεπτών κρουαζιέρας από πλοία που προέρχονται εκτός ζώνης Σένγκεν, κάτι που προκύπτει ως υποχρέωση για λιμάνια – προορισμούς κρουαζιέρας (βάσει Κοινοτικής Οδηγίας).

Η παράταξη του υποψήφιου δημάρχου Αλέξη Αθανασίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για βεβήλωση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Σύρου και ασέβεια της κας Μαραγκού απέναντι στην παρακαταθήκη που άφησαν στο νησί οι πρόγονοί του.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να προκηρυχθεί Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την επιλογή της καλύτερης πρότασης, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί και οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς ως σύμβουλοι για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε»:

Μετά την ατυχή περίφραξη στον προβλήτα της κρουαζιέρας, συνεχίζεται χωρίς καμιά ντροπή η ακαλαίσθητη και κυρίως εξακολουθητική ασέβεια απέναντι στην αρχιτεκτονική ιστορία του τόπου μας.

Γίναμε, για άλλη μια φορά, θεατές και μάρτυρες μιας απερίσκεπτης και χωρίς γνώση της ιστορίας του νησιού μας κατάστασης, από την Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ. Σύρου κ. Κανδιώ Μαραγκού, που με περίσσεια υπερηφάνεια, παρουσίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ένα κακέκτυπο αντίγραφο του ιστορικού κτιρίου του Τελωνείου Σύρου, που το βεβηλώνει τοποθετώντας το λίγα μέτρα μακριά από αυτό. Και όλα αυτά στο όνομα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας και με την επιμονή έως και εμμονή να γίνει η Σύρος πρώτος προορισμός (Home Port).

Τέτοιες μελέτες δεν είναι δυνατόν να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, αλλά το λιγότερο που θα έπρεπε να έχει γίνει, αφού δεν βγήκε άκρη με το κτίριο του ΝΟΣ και του Τελωνείου, ήταν να προκηρυχθεί Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και να επιλεγεί η καλύτερη πρόταση. Όπως, επίσης, θα μπορούσαν οι επιστημονικοί φορείς του τόπου μας να έχουν, κατ’ ελάχιστον, το ρόλο του Συμβούλου για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών.

Λυπούμαστε ειλικρινά για την ελαφρότητα που επιδεικνύει η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου κ. Κανδιώ Μαραγκού, απέναντι στην παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόγονοί μας. Και όταν απαιτούμε από τους πολίτες να σέβονται αυτήν την παρακαταθήκη, αφού η αλλαγή ενός και μόνον κουφώματος στον ιστορικό τόπο μπορεί να τους ταλαιπωρήσει για χρόνια, οι δημοτικοί φορείς πρέπει να είναι δεκάκις πιο προσεκτικοί στις fast track διαδικασίες.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*