Γ.Ν. Σύρου: Κόντρα Διοίκησης και Διευθυντή Ουρολογικού Τμήματος για τις εφημερίες (δείτε τις ανακοινώσεις)

Newsroom
10/02/2023 11:22
 
 
 

 

Κόντρα μεταξύ της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Διευθυντή του Ουρολογικού Τμήματος και Προέδρου της ΕΙΝΝΟΣ κ. Γαβριήλ «πυροδότησε» η δημόσια διαμαρτυρία-καταγγελία του δεύτερου σχετικά με τη «μετατροπή των ενεργών εφημεριών μηνός Φεβρουαρίου σε ετοιμότητας, μονομερώς και αυτοβούλως» εκ μέρους του Ιατρικού διευθυντή και ασκούντος χρέη διοικητή κ. Οικονομίδη.

Από την άλλη πλευρά, η Διοίκηση κατηγορεί τον κ. Γαβριήλ ότι εκμεταλλεύεται τον διπλό του ρόλο ως Διευθυντής Τμήματος και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου της Σύρου, για να προβάλει ατομικές διεκδικήσεις.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες περιεχόμενο των ανακοινώσεων που εξέδωσαν χθες και σήμερα οι δυο πλευρές.

Η χθεσινή δημόσια διαμαρτυρία – καταγγελία του κ. Γαβριήλ


«ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, λόγω μετατροπής των ενεργών εφημεριών μηνός Φεβρουαρίου σε ετοιμότητας, μονομερώς και αυτοβούλως εκ μέρους του Ιατρικού διευθυντή και ασκούντος χρέη διοικητή, κ. Οικονομίδη Τηλέ-μαχου.

Αυτή του την απόφαση, εξαιτίας παρουσίασης προγράμματος εφημερίας ουρολογικής κλινικής μηνός Φεβρουαρίου, στις 24-01-2023, χωρίς πρόσθετες εφημερίες και αυτό διότι οι θεσμικοί παράγοντες (Τομεάρχης, Ιατρικός διευθυντής, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, διοικητής) από μεγάλο χρονικό διάστημα, μηνών, έκαναν αποδεκτή με προγράμματα εφημέρευσης ειδικευομένων χειρουργικού τομέα με κενές ημερομηνίες.

Αυτός ο λόγος της επικινδυνότητας εφημέρευσης του Νοσοκομείου Σύρου, επαναλαμβάνω χωρίς ιατρό στα επείγοντα, με έκανε να πάρω αυτή μου την απόφαση, ασκώντας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στα θεσμοθετηθέντα όργανα, συνέπεια του οποίου και οι κενές ημέρες εφημέρευσης των ουρολόγων, στο πρόγραμμα Φεβρουαρίου, νόμιμη στάση όπως ορίζει ο Νόμος 4498/16-11-2017 (χρειάζεται συναίνεση πραγματοποίησης πρόσθετων εφημεριών μεταξύ του διοικητή και των ιατρών. Αυτή φυλάσσεται και ανακαλείται ελεύθερα).

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εφημερία ετοιμότητας χωρίς ενεργό εφημερία».

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης του Γ.Ν. Σύρου:
«Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο”, σε συνέχεια της “δημόσιας διαμαρτυρίας-καταγγελίας” του κ. Ιωάννη Γαβριήλ, Διευθυντή Ουρολογικού Τμήματος και Προέδρου της ΕΙΝΝΟΣ περί μετατροπής ενεργών εφημεριών του κ.α., ενημερώνει για τα εξής:

1. Ο κ. Ι. Γαβριήλ εκμεταλλεύεται το διπλό ρόλο του (Διευθυντής Τμήματος και Πρόεδρος ΕΙΝΝΟΣ), για ακόμα μία φορά, προβάλλοντας ατομικές διεκδικήσεις του και διασπείροντας ψευδείς φήμες για το Νοσοκομείο Σύρου.

2. Η μετατροπή των εφημεριών των ιατρών του Ουρολογικού Τμήματος για τον Φεβρουάριο 2023 έγινε νόμιμα, προς το συμφέρον του Νοσοκομείου και των ασθενών.

3. Με απλά λόγια, ο συγκεκριμένος ιατρός κάλυψε το εφημεριακό πρόγραμμα του Ουρολογικού Τμήματος τον μήνα Φεβρουάριο μόνο για 18 ημέρες και τα θεσμοθετημένα όργανα της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μετέτρεψαν το είδος εφημερίας του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει κάλυψη Ουρολόγου Ιατρού για το σύνολο των ημερών του μηνός.

4. Η συγκεκριμένη πρακτική της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας είναι κατά το Νόμο προβλεπόμενη και ορθή για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τους κατοίκους της Σύρου, έτσι ώστε να μην μένουν οι τελευταίες ημέρες του μήνα χωρίς ιατρούς.

5. Η “διαμαρτυρία” του κ. Ι. Γαβριήλ δεν μπορεί να γίνεται μέσω κατάθεσης ατελούς προγράμματος εφημέρευσης του Ουρολογικού Τμήματος αφήνοντας ακάλυπτες τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Καλείται ο κ. Γαβριήλ να πάψει να συγχέει το ρόλο του Προέδρου της ΕΙΝΝΟΣ με τον ιατρικό ρόλο του και τις υποχρεώσεις του.

Προς τούτο, για την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών των Κυκλάδων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου θα κινηθεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Νοσοκομείου, του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και των επισκεπτών των Κυκλάδων.

Ο Διοικητής κ.α.α.
Τηλέμαχος Οικονομίδης»

 

Η σημερινή απάντηση του κ. Γαβριήλ
«Κε Οικονομίδη, Ιατρικέ Διευθυντή (Ι.Δ.), ασκούντα χρέη διοικητού του Γ/Ν Σύρου, Συνάδελφε, με εκδηλωτική συμπεριφορά κατάχρησης εξουσίας.
(α. Κλήση σε απολογία του Διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής , που μέχρι σήμερα μετά από τόσα γραφόμενα- καταγγελίες με επιχειρήματα, στο Κο Ζουλουφό Μιχάλη, ουδέποτε με κάλεσε σε απολογία, ούτε μου μετέτρεψε σε αντίστοιχη περίπτωση τις ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας.

Β. Παρακαλώ στην έναρξη της γραπτής απάντησή σας στον έντυπο τύπο στις 9-2-2023: “η διοίκηση καλεί δε τον ιατρό Ιωάννη Γαβριήλ να πάψει να συγχέει το ρόλο του προέδρου της Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ., με τον ιατρικό ρόλο του και τις υποχρεώσεις του”.
Τελικά πρέπει κάποιος να προσφύγει στο δημόσιο διάλογο προκειμένου να έχει μία απάντηση από τη διοίκησή του. Δυστυχώς αφού αρχίσατε να απαντάτε δημόσια, χωρίς να έχετε ακόμη καταλάβει το σκεπτικό της διαμαρτυρίας μου, προβαίνετε σε μία δημόσια απάντηση τελείως άστοχη, ανακριβή για ακόμη μία φορά, δήθεν “εκμεταλλευόμενος το διπλό μου ρόλο και μάλιστα αναφέροντας ότι συγχέω το ρόλο του προέδρου της Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ με το ρόλο του διευθυντή τμήματος”.
Κε Οικονομίδη όταν στις 6-6-2022 παρουσιάστηκε η 5μελής της ΕΙΝΝΟΣ θελήσαμε να αναφέρουμε τα αίτια της επαναδραστηριοποίησης του συνδικαλιστικού μας ορ-γάνου και ενώπιον του κυκλαδικού λαού εξαγγείλαμε ότι θέλουμε να αναδείξουμε τα υπάρχοντα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ζητούσαμε να ακουστεί η φωνή μας, αλλά και εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος υποσχέθηκα ότι θα παλέψω για το δίκαιο του ιατρικού σώματος και όχι μόνο, αλλά θα κατονομάσω τις απρεπείς συμπεριφορές του ιατρικού προσωπικού, την έλλειψη σεβασμού προς τους συναδέλφους αλλά και προς τον ασθενή.

Επίσης τότε εξηγούσαμε τη κατρακύλα χωρίς τέλος που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Σύρου και η οποία είναι καθημερινή συζήτηση στο στόμα των κατοίκων. Πολλές φορές εγώ προσωπικά αναφέρθηκα προφορικά και γραπτά προς τη διοίκηση μου για τις φωνασκίες, τους διαπληκτισμούς, τις ύβρεις, τις ακατονόμαστες εκφράσεις μη αρμόζουσες στην επιστημονική κοινότητα και που αποτελούν το αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης, της κατρακύλας που έχει επιφέρει την κατάθλιψη των εργαζομένων, τη μη θέληση εργασίας, την αδιαφορία έναντι των συνανθρώπων μας.

Τα αίτια αυτής της δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου πολλά, οφειλόμενα εάν θέλετε σε εμάς τους ιατρούς πρωτίστως, αλλά και στη διοίκηση, στα θεσμικά όργανα, στον Ιατρικό διευθυντή, στους τομεάρχες, στο Ε.Σ., στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρεστε Κε Οικονομίδη “για ψευδείς φήμες” για το Νοσοκομείο. Σας κατανοώ. Πώς είναι δυνατό να γνωρίζετε εσείς για τις συγκρούσεις, τους διαπληκτισμούς μεταξύ ιατρών, μεταξύ ιατρών και νοσηλευτών, τις διαμαρτυρίες των ασθενών για τη μακροχρόνια αναμονή προκειμένου να υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις, τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του Νοσοκομείου, την αποδοχή εκ μέρους του θεσμικού σας ρόλου σαν Ι.Δ. προγράμματος εφημέρευσης ειδικευομένων με κενές ημέρες.

Εξηγείστε μου Κε Ι.Δ. ασκούντα και χρέη διοίκησης, οι ελλιπέστατες ημέρες των ιατρών υπεύθυνων στη πρώτη επαφή με τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία δεν σας απασχόλησε; Δεν σας ανησύχησε; Ήταν σωστή εκεί η πράξη σας περί αποδοχής προγράμματος με ελλιπείς ημέρες εφημέρευσης ιατρών στο Νοσοκομείο;

Στην απάντησή σας προς τον διευθυντή τη ουρολογικής κλινικής αναφέρεστε ότι την μετατροπή των ενεργών μας εφημεριών την πράξατε για να μη μείνει ακάλυπτο το Νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και αυτό προς το συμφέρον των ασθενών.

Κε Οικονομίδη σε ποιoν υποκρίνεστε; Η πολυετής προσφορά μου είναι σε ολόκληρο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τους κατοίκους των Κυκλάδων γνωστή. Πίστεψα κε Ι.Δ. στην απολογία που μου ζητήσατε – και που με απειλήσατε εκ των προτέρων, ότι θα τιμωρηθώ κιόλας προτού καν την διαβάσετε – ότι θα την κατανοούσατε, αλλά μάταια.

Πείτε μου κε Ιατρικέ Διευθυντά ποιον ασθενή εγκατέλειψα; Ποιον άφησα με κίνδυνο της ζωής του; Επί 26 έτη συνεχούς και καθημερινής μου παρουσίας με ή χωρίς εφημέρευση ευρίσκομαι στο Νοσοκομείο και αυτό απλούστατα λόγω το ότι συνεχώς έχω στη κλινική μου ασθενείς χειρουργημένους ή μη. Βλέπετε εγώ δεν σκέπτομαι σαν κάποιους άλλους εάν είμαι σε γραμμένη εφημερία. Ήταν, είναι και θα είναι χρέος μου να παρευρίσκομαι συνεχώς δίπλα στους ασθενείς μου, δεδομένης και της έλλειψης ειδικευομένων ουρολόγων, αν και πάλι ,κρίνω τη παρουσία μου επιβεβλημένη.

Στο προσωπικό μου φάκελο, σας έγραψα, μπορείτε να ελέγξετε, πόσους μήνες νόμιμης και ανεκμετάλλευτης άδειας έχω. Επιπλέον πόσα ρεπό (από τους ελάχιστους) που δεν απολαμβάνω. Και συνεχίζετε, αν και γνωστά, να επικαλείστε δημόσια ότι εγκαταλείψαμε το Νοσοκομείο. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. Προσπαθείτε να με συκοφαντήσετε, αλλά πιστέψτε με μάταια.

Κε αναπληρωτή διοικητή με το να μετατρέπετε τις ενεργείς εφημερίες ενός ειδικού ιατρού σε ετοιμότητας δεν νομίζω, αν και σας το έχω εξηγήσει, να μη κατανοείτε τη συνέπεια. Αφήνετε την ουρολογική κλινική χωρίς τη δυνατότητα παρακολούθησης των χειρουργημένων ή μη ασθενών. Γι’ αυτό και σας ειδοποίησα έγκαιρα γραπτώς ότι για όλο το μήνα Φεβρουάριο, της μετατροπής εκ μέρους σας των ενεργών μας εφημεριών σε ετοιμότητας με το πρόσχημα δήθεν ότι προστατεύετε τους ασθενείς, στη πραγματικότητα καθυστερείτε την θεραπευτική τους αντιμετώπιση, αφού πλέον ως γνωστόν, δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε προγραμματισμένους ασθενείς.

Σας εξήγησα πάλι στην κλήση απολογίας μου, μετά από εισήγηση του νυν Τομεάρχη χειρουργικού τομέα κου Άγα Σταμάτιου, που διαδέχτηκε την επιτυχημένη θητεία μου (ευχαριστήρια επιστολή εκ μέρους του απερχόμενου διοικητή Κου Ζουλουφού) ότι οι πρόσθετες εφημερίες βάσει της νομοθεσίας Ν 4498/16-11-2017 πραγματοποιούνται με τη συναίνεση μεταξύ ιατρών και διοίκησης, η οποία ανακαλείται ελεύθερα.

Επιπλέον σας ανέφερα ότι αυτή μας η απόφαση υπήρξε για ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς ανεύθυνα θεσμικά όργανα, που διακινδύνευσαν επί μήνες την εφημέρευση του Νοσοκομείου αποδεχόμενοι υπογράφοντας προγράμματα εφημέρευσης ειδικευομένων χειρουργικού τομέα , με τις μισές ημέρες καλυμμένες. Για αυτό και όταν υπήρξε η πλήρης κάλυψη μηνός Φεβρουαρίου εκ μέρους των ειδικευομένων του χειρουργικού τομέα, άμεσα υπήρξε διορθωτικό πρόγραμμα Ουρολόγων, παρουσιάζοντάς το όπως πράτταμε σαν Ουρολόγοι επί 26 έτη δημιουργίας της Ουρολογικής κλινικής.

Αλλά δυστυχώς έμπρακτα αποδείξατε για ακόμη μία φορά τον τιμωρητικό σας χαρακτήρα, προτιμήσατε την κατάχρηση εξουσίας στο πρόσωπό μου τιμωρώντας και τους δύο ουρολόγους, μη αποδεχόμενος το διορθωτικό εκ μέρους μας πρόγραμμα.

Και αυτό το πράξατε μόνο σε εμάς και όχι σε παρουσίαση έτερης κλινικής, όπου τους ζητήσατε να το αλλάξουν και όχι να το τροποποιήσετε μόνος σας.

Κε Ι.Δ. μάταια προσπαθείτε να πείσετε το κοινό ότι εμείς εγκαταλείπομε την κλινική, πράγμα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν το έχομε πράξει.

Αναφέρεστε δημόσια ακόμη σε δήθεν ατομικές διεκδικήσεις! Τι εννοείτε; Τη θέση που κατέχετε είναι γνωστό πλέον πώς την αποκτήσατε. Βέβαια όχι με αξιοκρατία, με τα νόμιμα θεσμοθετημένα όργανα που εκεί αποτύχατε και υποβάλατε γραπτές αποτυχημένες ενστάσεις, που είχε σαν αποτέλεσμα μετά την επιλογή σας, να παραιτηθεί σύσσωμο το τότε Ε.Σ.

Πιστέψτε με κε Ιατρικέ διευθυντά. Την ηθική αξία και αναγνώριση την λαμβάνω καθημερινά από τους ασθενείς μου, από τους Συναδέλφους μου, από τους Νοσηλευτές, από τις ευχαριστίες απελθόντων διοικήσεων, από το Επιστημονικό Συμβούλιο, με εξαίρεση του σημερινού προέδρου Ε.Σ. Κου Άγα Σταματίου.

Τέλος κε διοικητά μιλάτε για νόμιμη μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας . Ας αποδεχτούμε για την ανταλλαγή απόψεων, ότι αυτό είναι αποδεκτό. Εσείς γιατί κάτω από την υπευθυνότητα που σας διακρίνει σαν διοικητής – και όχι σαν απλός ιατρός – δεν αποδέχεστε το Ν. 4498/16-11-2017, ισχύοντα σε ολόκληρη την Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, για 48ωρη εβδομαδιαία εργασία με την εφημέρευση; Γιατί δεν αποδέχεστε, πάντα με το τίτλο του Ι.Δ. ότι οι συνεχιζόμενες καθημερινές εφημερεύσεις των ιατρών, αποτελούν επικίνδυνη και μη ασφαλή εφημέρευση, τόσο για τους ιατρούς, όσο και έναντι των ασθενών.

Παρακαλώ και πάλι, δε δέχομαι από εσάς υποδείξεις ευσυνειδησίας και επίπονης εργασίας για το καλό του Νοσοκομείου. Μη ξεχνάτε ποτέ το παρελθόν για το οποίο και αυτό θα διευκρινισθεί.

Με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης στο Συριανό λαό».

 

Η σημερινή απάντηση της Διοίκησης του Γ.Ν. Σύρου

«Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο”, σε απάντηση της νέας δημοσίευσης διαμαρτυρίας του κ. Ιωάννη Γαβριήλ, Διευθυντή Ουρολογικού Τμήματος και Προέδρου της ΕΙΝΝΟΣ περί μετατροπής ενεργών εφημεριών του κ.α., ενημερώνει για τα εξής:
1. Ο κ. Ι. Γαβριήλ εμμένει στην συνδικαλιστική τακτική της εκμετάλλευσης του διπλού ρόλου του (Διευθυντής Τμήματος και Πρόεδρος ΕΙΝΝΟΣ), για ακόμα μία φορά, προβάλλοντας ατομικές διεκδικήσεις του.

2. Ωστόσο, η διασπορά ψευδών φημών για το Νοσοκομείο Σύρου από τον ίδιο, μέσω δημοσίων δηλώσεων του, αποτελεί αιτία πειθαρχικής διερεύνησης.

3. Για μία ακόμη φορά, τονίζεται η νόμιμη και προς το συμφέρον των ασθενών μετατροπή των εφημεριών των ιατρών του Ουρολογικού Τμήματος για τον Φεβρουάριο 2023. Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Ι. Γαβριήλ εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ Διεύθυνσης Τμήματος και Διοίκησης ενός Νοσοκομείου.

Έστω και την ύστατη ώρα, καλείται ο κ. Γαβριήλ να πάψει να συγχέει το ρόλο του Προέδρου της ΕΙΝΝΟΣ με τον ιατρικό ρόλο του και τις υποχρεώσεις του. Έστω και την ύστατη ώρα, καλείται να αφήσει τις παραληρηματικού χαρακτήρα δηλώσεις του προς τον “Συριανό Λαό” και να επιστρέψει στο αμιγώς ιατρικό έργο του.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου επιφυλάσσεται για τη διαφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος της έναντι της προσωπικής επίθεσης του κ. Ι. Γαβριήλ εναντίον της.

Ο Διοικητής κ.α.α.
Τηλέμαχος Οικονομίδης».

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*